Szarlotka sypana
Mała uczta na cześć zakończenia prac remontowych w mojej kuchni. I choć brakuje jeszcze w niej wszystkiego poza lodówką i kuchenką jest piękna:)A szarlotka smaczna. Tylko, że zdecydowanie nie jest to przepis na te porę roku, ponieważ jabłka dostępne w sklepach są za mało soczyste. Polecam, ale warto zaczekać z wypróbowaniem przepisu na sierpień albo wrzesień.
Szarlotka sypana:
Mąkę, cukier, kaszę mannę i proszek do pieczenia mieszam i dzielę na 3 równe porcje.W tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia układam warstwami na przemian jedną część składników suchych, połowę jabłek, ponownie suche składniki, jabłka i ostatnią część suchych składników. Na wierzch ścieram na tarce z dużymi oczkami zimne masło.Szarlotkę piekę ok 1 h w 180. Gotową studzę w formie na kratce kuchennej.
Smacznego
* Przepis pochodzi stąd.
Szarlotka sypana:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka kaszy manny
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1.5 kg kwaśnych jabłek, obranych, pozbawionych gniazd nasiennych, startych na tarce z dużymi oczkami
- cynamon
- ¾ kostki masła prosto z lodówki
Mąkę, cukier, kaszę mannę i proszek do pieczenia mieszam i dzielę na 3 równe porcje.W tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia układam warstwami na przemian jedną część składników suchych, połowę jabłek, ponownie suche składniki, jabłka i ostatnią część suchych składników. Na wierzch ścieram na tarce z dużymi oczkami zimne masło.Szarlotkę piekę ok 1 h w 180. Gotową studzę w formie na kratce kuchennej.
Smacznego
* Przepis pochodzi stąd.