Szarlotka sypana

Szarlotka sypana

Miałam ochotę na jakieś ciasto do kawy - w szafce zero ciasteczek, po cieście czekoladowym już nawet okruszki nie zostały ... , a niezbyt mi się chciało bawić w zagniatanie czy ucieranie. Szukałam czegoś ekspresowego - i znalazłam u Mattkipolki przepis na szybkościową szarlotkę. Wykonanie naprawdę błyskawiczne - najwięcej czasu zajmuje pieczenie :-)

Ciasto jest niezłe, pierwszą porcję jadłam na ciepło, bo nie mogłam się doczekać, aż przestygnie ;-) Szarlotka po upieczeniu jest krucha, na drugi dzień trochę wilgotnieje od jabłek - ale cały czas jest smaczna.

 

Zdjęcie - Szarlotka sypana  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki  ( na tortownicę ø 24 cm ) :

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia [ dałam 1 łyżeczkę ]
  • cukier waniliowy
  • 1 kg jabłek
  • 200 g dobrze schłodzonego masła [ dałam 150 g ]
  • cynamon [ dałam 1 łyżkę ]

 

W misce wymieszać mąkę, kaszę, oba cukry i proszek do pieczenia.

Tortownicę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Wsypać do niej połowę przygotowanej mieszanki i równomiernie rozłożyć na dnie.

Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce [ ja pokroiłam w cienkie plasterki ]. Wyłożyć do tortownicy i posypać cynamonem. Na jabłka wysypać resztę sypkiej mieszanki. Na wierzchu ułożyć cienkie plasterki masła, jeden obok drugiego.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 1 godzinę, aż wierzch będzie dobrze zarumieniony i chrupiący.

 

Zdjęcie - Szarlotka sypana  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów