Szarlotka na mące graham
Dzisiaj znowu coś w kategorii lekkich deserów. Dzieci miały ochotę na szarlotkę, a ponieważ mam ostatnio fazę na zdrową żywność, wymyśliłam, że zwykłą mąkę zamienię na mąkę graham, a cukier zastąpię ksylitolem, czyli cukrem brzozowym. Bazowałam na moim sprawdzonym i popularnym (sądząc po ilości komentarzy) przepisie na szarlotkę na kruchym cieście. Masła i żółtek niestety zamienić się nie dało ;) Efekt - muszę przyznać - całkiem, całkiem. Mąka graham ma swój specyficzny smak, ale ciasto wyszło nadspodziewanie kruche (obawiałam się, że może będzie twarde). Jeśli macie ochotę na eksperyment szarlotkowy, spróbujcie :)
Składniki:
500 g mąki pszennej graham typ 1850
łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki ksylitolu (można użyć fruktozy)
7 żółtek
250 g masła
kilka kropli esencji waniliowej
1 kg jabłek
ksylitol lub fruktoza do dosłodzenia jabłek (jeśli to konieczne)
sok z jednej cytryny
2 łyżeczki cynamonu
Mąkę, proszek, esencję i ksylitol wymieszaj na stolnicy. Dodaj masło posiekane na drobne kawałeczki, oraz żółtka, posiekaj wszystko razem z mąką. Szybko zagnieć ciasto, zawiń je w folię i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
W tym czasie obierz i pokrój jabłka. Włóż je do rondelka i upraż na mus. Jeśli to konieczne, dodaj ksylitol i sok z cytryny (zależy od gatunku jabłek). Wymieszaj jabłka z cynamonem.
Ciasto podziel na 2/3 i 1/3. Większą część pokrusz lub zetrzyj na grubej tarce do tortownicy 26 cm, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Wstaw spód ciasta do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, podpiekaj przez około 10 minut. Następnie wyjmij tortownicę, wyłóż jabłka i na wierzch zetrzyj resztę ciasta. Piecz jeszcze przez około 20-30 minut.