Szarlotka królewska
Szarlotka raczej inna od tradycyjnej, bardziej wykwintna, delikatna,wykonana na sposób ciasta deserowego. Bogata w krem waniliowy, z musem jabłkowym na ciescie ucieranym, polana czekoladą z odrobiną orzeszków.
Wspaniała, pyszna szarlotka po królewsku, przygotowana z najlepszych polskich jabłek Antonówek. Polecam szczerze, koniecznie musicie spróbować i zaprosić znajomych na królewską ucztę.
Składniki na ciasto:
- 160 g miękkiego masła
- 160 g cukru drobnego
- 1 op. cukru waniliowego
- 4 jaja /osobno żółtka i białka/
- 160 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/4 szklanki mleka w temp. pokojowej
- sok z połowy cytryny
Składniki na mus jabłkowy:
- 1,5 kg jabłek antonówek
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wody
- 1 op. galaretki agrestowej
- 2 łyżki soku z cytryny
Składniki na krem:
- 400 ml smietany kremówki 35%
- 125 g cukru drobnego lub cukru pudru
- 250 g serka mascarpone /opcjonalnie/
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu
- 2,5 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
oraz:
- 50 g gorzkiej czekolady powyżej 70%
- 1 łyżeczka masła
- 3 łyżki drobno zmielonych orzechów włoskich
Wykonanie:
- Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną puszystą masę.
- Dodać sok z cytryny, po jednym żółtku i dalej ucierać.
- mąkę z solą i proszkiem przesiać, dodać w dwóch porcjach do utartej masy na przemian z mlekiem.
- Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać.
- Formę kwadratową o wymiarach 24 x 24 cm posmarować tłuszczem i posypać mąką.
- Przełożyć ciasto do formy, wyrównać wierzch.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C przez 40 minut lub do suchego patyczka.
- Ciasto pozostawić w formie do wystudzenia.
- Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki następnie na mniejsze kawałki.
- Przełożyć do garnka z podwójnym dnem.
- Dodać wodę, sok z cytryny i cukier.
- Gotować na srednim ogniu przez 10- 15 minut, do rozmiękczenia jabłek, tak aby pozostały kawałki.
- Na koniec wsypać suchą galaretkę i wymieszać do rozpuszczenia.
- Odstawić do wystudzenia, do temp. pokojowej.
- Następnie mus jabłkowy przelać na upieczone ciasto, wyrównać wierzch i schłodzić na 2 godziny.
- Smietanę ubić z cukrem i wanilią na sztywno, można do dodać serek mascarpone.
- Zelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i przestudzoną wlać do kremu, zmiksować.
- Krem wylać na stężały mus jabłkowy i ponownie wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
- Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić do temp. pokojowej po czym polać wierzch szarlotki, posypać okruszkami orzechów.
- Przed podaniem schłodzić.
Smacznego ?