Szarlotka doskonała

Szarlotka doskonała

Zdjęcie - Szarlotka doskonała - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

To jest absolutnie najlepsza szarlotka jaką zrobiłam w życiu. Kruche ciasto, konkretna warstwa soczystych, pachnących cynamonem jabłek i wieńcząca wszystko słodka beza - no mówię Wam istna poezja.

 

Mimo, że na blogu jest już kilka różnych przepisów na szarlotki, tą muszę zapisać dla samej siebie, a jeśli ktoś przy okazji zechce skorzystać z przepisu, będzie mi bardzo miło.

 

Składniki i przygotowanie szarlotki doskonałej:

Ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 5 żółtek
  • 2 łyżka śmietany

Z podanych składników zagniatamy ciasto, które chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę. Następnie 2/3 ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość blaszki ( moja miała 23x33 cm) Pozostałe ciasto zostawiamy w lodówce na kruszonkę.

Rozwałkowane ciasto podpiekamy na złoty kolor, ok 10 minut w 180 st. C

Jabłka:

  • ok 1 i 1/2 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3-4 łyżki kaszy manny

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce i mieszamy z cynamonem. Podpieczony spód posypujemy kaszą manną i wykładamy równą warstwą jabłka.

Beza:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Białka ubijamy, a gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo cukier i ubijamy dalej przez co najmniej 10 minut. Po tym czasie dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy tylko do połączenia

Bezę wykładamy na jabłka, a na wierzchu bez delikatnie ścieramy pozostałe ciasto.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40 minut w 180 stopniach Celsjusza (ja piekłam z termoobiegiem)

 


Zdjęcie - Szarlotka doskonała - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Szarlotka doskonała - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Szarlotka doskonała - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów