Szarlotka doskonała

To jest absolutnie najlepsza szarlotka jaką zrobiłam w życiu. Kruche ciasto, konkretna warstwa soczystych, pachnących cynamonem jabłek i wieńcząca wszystko słodka beza - no mówię Wam istna poezja.
Mimo, że na blogu jest już kilka różnych przepisów na szarlotki, tą muszę zapisać dla samej siebie, a jeśli ktoś przy okazji zechce skorzystać z przepisu, będzie mi bardzo miło.
Składniki i przygotowanie szarlotki doskonałej:
Ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 200 g masła
- 5 żółtek
- 2 łyżka śmietany
Z podanych składników zagniatamy ciasto, które chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę. Następnie 2/3 ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość blaszki ( moja miała 23x33 cm) Pozostałe ciasto zostawiamy w lodówce na kruszonkę.
Rozwałkowane ciasto podpiekamy na złoty kolor, ok 10 minut w 180 st. C
Jabłka:
- ok 1 i 1/2 kg jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3-4 łyżki kaszy manny
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce i mieszamy z cynamonem. Podpieczony spód posypujemy kaszą manną i wykładamy równą warstwą jabłka.
Beza:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy, a gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo cukier i ubijamy dalej przez co najmniej 10 minut. Po tym czasie dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy tylko do połączenia
Bezę wykładamy na jabłka, a na wierzchu bez delikatnie ścieramy pozostałe ciasto.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40 minut w 180 stopniach Celsjusza (ja piekłam z termoobiegiem)