Szarlotka babci Stasi

Szarlotka babci Stasi
Zdjęcie - Szarlotka babci Stasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szarlotka babci Stasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szarlotka babci Stasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szarlotka babci Stasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szarlotka babci Stasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szarlotka babci Stasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szarlotka babci Stasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szarlotka babci Stasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szarlotka babci Stasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szarlotka babci Stasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szarlotka babci Stasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki CIASTO:
  • 500 g mąki
  • 1 kostka (250 g) margaryny PALMA
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki wody
JABŁKA:
  • 500 g jabłek
  • 1,5 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • olejek pomarańczowy
Przygotowanie

Mąkę przesiej z proszkiem, posiekaj z margaryną, dodaj żółtko i wodę i zagnieć szybko ciasto. Wstaw na godzinę do lodówki. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce jarzynówce. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.

Ciasto podziel na dwie części. Jedną rozwałkuj na blaszce, rozłóż na niej jabłka i przykryj pozostałym ciastem. Wariantów jest kilka: ciasto możesz rozwałkować, zetrzeć na tarce, "poszarpać" tworząc płatki lub zrobić kratkę. Wybór należy do Ciebie ;-)

Piecz ok. 40 minut w 200 st. C. Po przestudzeniu możesz posypać cukrem pudrem.


Historia przepisu z szuflady babci Stasi:

"Ta szarlotka to nasz deser ulubiony

na każdą niedzielę przez babcię Stasię pieczony

Babcia cale lata nam tłumaczyła,

że przepis w schronisku w Dolinie Pięciu Stawów podstępem zdobyła

W tą bujdę jej nie uwierzyliśmy

Ale pyszne ciasto i tak wychwalaliśmy"

Kategorie przepisów