Szarlotka babci Marysi
Składniki
- 2 jaja
- 0,5 k. margaryny PALMA
- 3 łyżki śmietany
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 duże jabłka
Przygotowanie
Jabłka pokrój w kostkę i lekko podsmaż, podsypując cukrem do smaku. Przestudź. Margarynę roztop i wystudź. Jaja ubij z cukrem. Dodaj resztę składników i wymieszaj.
Ciasto przełóż do blachy, wyłóż jabłka i piecz ok.50 minut w 170 st. C.
Historia przepisu z szuflady Babci Marysi:
"To ciasto to zapach i smak mojego dzieciństwa.
Gdy byłam mała, babcia robiła tę szarlotkę w każdą niedzielę. Cały dom wypełniał się cudownym zapachem pieczonych jabłek i cynamonu. Teraz gdy jestem dorosła to nie tylko pyszny deser, ale również sposób na podróż w czasie. Jej zapach i smak sprawiają, że znów czuję się małą dziewczynką."