Szarlotka babci Marysi

Szarlotka babci Marysi

Zdjęcie - Szarlotka babci Marysi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szarlotka babci Marysi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szarlotka babci Marysi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szarlotka babci Marysi - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 2 jaja
  • 0,5 k. margaryny PALMA
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 duże jabłka

Przygotowanie

Jabłka pokrój w kostkę i lekko podsmaż, podsypując cukrem do smaku. Przestudź. Margarynę roztop i wystudź. Jaja ubij z cukrem. Dodaj resztę składników i wymieszaj.

Ciasto przełóż do blachy, wyłóż jabłka i piecz ok.50 minut w 170 st. C.

 

Historia przepisu z szuflady Babci Marysi:

"To ciasto to zapach i smak mojego dzieciństwa.

Gdy byłam mała, babcia robiła tę szarlotkę w każdą niedzielę. Cały dom wypełniał się cudownym zapachem pieczonych jabłek i cynamonu. Teraz gdy jestem dorosła to nie tylko pyszny deser, ale również sposób na podróż w czasie. Jej zapach i smak sprawiają, że znów czuję się małą dziewczynką."

Kategorie przepisów