Szarlotka babci Gieni

Szarlotka babci Gieni
Zdjęcie - Szarlotka babci Gieni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szarlotka babci Gieni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szarlotka babci Gieni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szarlotka babci Gieni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szarlotka babci Gieni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szarlotka babci Gieni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szarlotka babci Gieni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szarlotka babci Gieni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szarlotka babci Gieni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szarlotka babci Gieni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szarlotka babci Gieni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny PALMA
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki smalcu (opcjonalnie)
Beza:
  • 4 białka
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie budyniu, np. waniliowego
Przygotowanie

Margarynę PALMA posiekaj z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć  szybko ciasto. Wstaw do lodówki do schłodzenia. W tym czasie przygotuj jabłka: obierz je lub dokładnie umyj i nieobrane zetrzyj na tarce jarzynówce, albo usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki.

Białka ubij na sztywną pianę, dodając partiami cukier puder. Następnie wsyp proszek budyniowy i zmiksuj całość.

Schłodzone ciasto podziel na dwie części. Dno blaszki wyłóż jedną częścią, na nią rozłóż jabłka (możesz posypać je cynamonem), przykryj masą bezową, a na nią posyp startą drugą część ciasta. Piecz w nagrzanym piekarniku  (180 st. C) do zrumienienia bezy (ok. 30 - 40 minut).



Historia Przepisu z Szuflady Babci Gieni:

"Jest to przepis z zeszytu po mojej już niestety zmarłej babci, u której zawsze stała blacha świeżo upieczonej szarlotki. Szarlotka zawsze wychodziła babci przepyszna, jej smak i aromat czuje do dziś. Jest to smak mojego beztroskiego dzieciństwa."


Kategorie przepisów