Szarlotka babci Agnieszki

Szarlotka babci Agnieszki
Zdjęcie - Szarlotka babci Agnieszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szarlotka babci Agnieszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szarlotka babci Agnieszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szarlotka babci Agnieszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szarlotka babci Agnieszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szarlotka babci Agnieszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szarlotka babci Agnieszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szarlotka babci Agnieszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szarlotka babci Agnieszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szarlotka babci Agnieszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szarlotka babci Agnieszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szarlotka babci Agnieszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szarlotka babci Agnieszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki Ciasto:
  • Mąka uniwersalna - 250 g
  • Mąka krupczatka - 200 g
  • Cukier - 100 g
  • Margaryna PALMA - 200 g
  • Jajka - 4 duże lub 5 małych szt.
  • Cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • Proszek do pieczenia - szczypta
  • Bułka tarta
Nadzienie:
  • Jabłka (dość kwaśne) - 1,5-2 kg
  • Białko z 3-4 jajek
  • Cukier puder - 1 szklanka
Przygotowanie

Mąkę, cukier, jajko, żółtka i schłodzoną w lodówce margarynę (uprzednio posiekaną) mieszamy i szybko zagniatamy ciasto. Dosypujemy proszek do pieczenia i ponownie zagniatamy. Część ciasta (około ¾) przeznaczamy na spód szarlotki, a resztę - na wierch. Białka ubić z cukrem pudrem. Jabłka oczyścić i pokroić w drobną kostkę albo plasterki. Wymieszać i wyłożyć ostrożnie na ciasto.Z góry prawie gotowe ciasto przykryć pozostałym kawałkiem z góry.

Ja dodaję do nadzienia również świeżo startą skórkę pomarańczy albo cytryny. W nadzienie można dodać też cynamon albo orzechy.

Kategorie przepisów