Szarlotka Apple Pie

Zdjęcie - Szarlotka Apple Pie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepyszna, aromatyczna i bardzo krucha szarlotka - a dodatkowo w porównaniu z innymi - błyskawiczna do przygotowania.
Składniki na kruche ciasto:
  • 450 g mąki pszennej tortowej
  • 6 łyżek cukru pudru
  • szczypta soli
  • 200 g masła, zimnego
  • 90 g smalcu, zimnego
  • ok. 3 - 4 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
  • 2 kg jabłek na szarlotkę (np. szara reneta)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 8 łyżek brązowego cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego

To ciasto będziemy piec w formie rozszerzającej się ku górze o średnicy ok. 27 cm i wysokości 6 cm (jak na pie lub paellę).
Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól i pokrojone w kosteczkę masło oraz pokrojony smalec. Zmiksować mikserem (mieszadłem - łopatką) przez około 30 sekund aż powstaną drobne okruszki ciasta (lub rozcierać wszystko palcami lub siekać na stolnicy jak ciasto kruche). Dodać wodę i jeszcze przez chwilkę miksować lub zagniatać ręką, aż ciasto zacznie łączyć się w większe kawałki. Złączyć je wszystkie w jednolitą kulę. Rozpłaszczyć na placek, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. pół godziny. Formę do pieczenia posmarować masłem. Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą z nich rozwałkować na placek większy niż średnica formy, podsypując stolnicę i wałek mąkę. Ciastem wyłożyć spód i boki formy (fot.1). Brakujące miejsca można wylepić palcami. Teraz czas na nadzienie. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na cieniutkie plasterki (max. 3 mm). Włożyć do większej miski, dodać cukier, cynamon, cukier wanilinowy i wymieszać (fot.2). Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Drugą część ciasta rozwałkować na placek o wymiarach formy. Jabłka wyłożyć na spód z ciasta (fot.3), przykryć rozwałkowanym ciastem, docisnąć brzegi delikatnie je sklejając. Jeżeli zostanie nam trochę ciasta, można dodatkowo ozdobić krawędzie. Nożem przebić ciasto w 4 - 5 miejscach (fot.4) i wstawić do piekarnika. Piec na złoty kolor przez 60 minut. Posypać cukrem pudrem.
Źródło: kwestiasmaku.com

Zdjęcie - Szarlotka Apple Pie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szarlotka Apple Pie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szarlotka Apple Pie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szarlotka Apple Pie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
drukuj przepis

Przepisy z tych kategorii

Szarlotka kokosowa

Szarlotka kokosowa

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Szarlotka z bezową pianką
1

Szarlotka z bezową pianką

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Jabłecznik z pianką i kruszonką
1

Jabłecznik z pianką i kruszonk…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Ciasto jabłkowe
2

Ciasto jabłkowe

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Szarlotka z kajmakiem i masłem  orzechowym
1

Szarlotka z kajmakiem i masłem…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Babka pomarańczowa z makiem i czekoladą

Babka pomarańczowa z makiem i…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Tarta imbirowa z orzechami pecan (Pecan pie)

Tarta imbirowa z orzechami pec…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Drożdżowy wieniec cynamonowy z czekoladą i orzechami

Drożdżowy wieniec cynamonowy z…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Drożdżowy wieniec z nadzieniem daktylowym, z orzechami i tahini - Weihnachtskranz

Drożdżowy wieniec z nadzieniem…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Chleb żytni razowy 100%

Chleb żytni razowy 100%

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Świąteczny chlebek cynamonowy z wiśniami

Świąteczny chlebek cynamonowy…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Bolo Rei - portugalski wieniec drożdżowy z bakaliami

Bolo Rei - portugalski wieniec…

food² food²
Food Square