Szafranowe warkoczyki
Znudziły się Wam pączki? A może nie macie ochoty albo czasu na ich robienie i smażenie? Jeśli tak, proponuję Wam szybkie, proste ciastka drożdżowe. Są pyszne, z wierzchu super chrupiące, a w środku mięciutkie. Natomiast szafran nadaję im żólty odcień. Widać to doskonale przekroju warkoczyka. Przepis znalazłam w Poradniku domowym z ...1997 roku:-) Polecam gorąco!
Składniki:
40 dag maki
8g drożdży instant
pół łyżeczki szafranu
1/2 szklanki ciepłego mleka
2 łyzki cukru
duże jajko
5 dag masła
skórka otarta z 1 cytryny
olej lub smalec do smażenia
Do maki dodać drożdże, mleko z rozpuszczonym szafranem, jajo, cukier i skórkę z cytryny, zagnieść, a na sam koniec wlać roztopione i przestudzone do temp. pokojowej masło. Zagnieść ciasto i bardzo dobrze wyrobić, musi być gładkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. (Moje rosło 4 godziny; zupelnie o nim zapomniałam:-) Wyrośnięte jeszcze raz zagnieść, pociąć na trzy kawałki. Z każdego uformować wałeczek, zapleść wałeczki w warkocz. Pociąć warkocz na kawałki długości 7 -8 cm, posmarować z wierzchu wodą,(ja nie nie smarowałam, bo zapomniałam) zostawić w cieple na ok. 15 minut, by wyrosły. Smażyć w gorącym oleju lub smalcu na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem.
Smacznego!!!