Syrop rabarbarowy
Hit! Myślę, że Wy też się zakochacie. Cudowny, słodki, cynamonowo-kardamonowy syrop do deserów, napojów i innych pyszności. Nie będę na razie zdradzać do czego konkretnie był mi potrzebny ten syrop, ale obiecuję, że to będzie kolejny przebój. Już niebawem na blogu.
Syrop rabarbarowy składniki na 200ml:- 2 łodygi rabarbaru
- 200g cukru
- 200ml wody
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki kardamonu
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
Łodygi oczyszczam i obieram z wierzchnich włókien. Kroję w kawałki i wkładam do garnka.
Rabarbar zasypuję cukrem, zalewam wodą i dodaję przyprawy. Zagotowuję i duszę pod przykryciem ok. 3-4 minuty. Zdejmuję przykrywkę i gotuję jeszcze ok. 8-10 minut. Odstawiam do ostudzenia. Przelewam przez sito. Przechowuję w lodówce do 2 tygodni.