Syrop rabarbarowy

Hit! Myślę, że Wy też się zakochacie. Cudowny, słodki, cynamonowo-kardamonowy syrop do deserów, napojów i innych pyszności. Nie będę na razie zdradzać do czego konkretnie był mi potrzebny ten syrop, ale obiecuję, że to będzie kolejny przebój. Już niebawem na blogu.
- 2 łodygi rabarbaru
- 200g cukru
- 200ml wody
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki kardamonu
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
Łodygi oczyszczam i obieram z wierzchnich włókien. Kroję w kawałki i wkładam do garnka.
Rabarbar zasypuję cukrem, zalewam wodą i dodaję przyprawy. Zagotowuję i duszę pod przykryciem ok. 3-4 minuty. Zdejmuję przykrywkę i gotuję jeszcze ok. 8-10 minut. Odstawiam do ostudzenia. Przelewam przez sito. Przechowuję w lodówce do 2 tygodni.