Świeży Ser Handkase...

Świeży Ser Handkase...

Zdjęcie - Świeży Ser Handkase... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tradycyjne świeże sery Handkase są produkowany z przeważnie z mleka owczego i koziego lub koziego i krowiego. Niestety u mnie nie mam  dostępu do mleka koziego lecz tylko do świeżego krowiego i tym sposobem wyszedł taki pyszny serek. Jest dość słony i delikatny w smaku, super do sałatek i nie tylko Polecam.

  • 5 litrów mleka krowiego
  • 1/2 szklanki kwaśnego mleka
  • 20 kropli podpuszczki
  • 30 ml ciepłej wody 

Do mleka dodać kwaśnego mleka, następnie mleko podgrzać do temperatury do 28 C i dodać rozpuszczona podpuszczkę w małej ilości wody. Odstawić aby mleko się ścięło, temperatura powinna wynosić w pomieszczeniu 20 C. Skrzep pokroić w kostkę ok 2 cm - odstawić na chwilę w tym czasie wydzieli się sporo serwatki. Następnie delikatnie przekładamy do stożkowatych form z dziurkami i stawiamy na kratce a pod nią formę do której będzie spływała serwatka. Skrzep zostawiam tak na ok 12 godzin po tym czasie zdejmuję formę, a ser odwracam i zostawiam jeszcze na ok 6 godzin. Po tym czasie ser nacieram solą ze wszystkich stron i zostawiam na kratce aby pozbawić go resztę serwatki - czynność tą powtarzam kolejnego dnia.

Następnie ser jest już gotowy do spożycia, tuż przed podaniem obtaczamy ser w ulubionych ziołach.

1 łyżka czerwonego pieprzu w ziarnach

1 łyżka czarnego sezamu

i utrzeć w mozdzieża - obtoczyć serek przed podaniem.

Smacznego

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Świeży Ser Handkase... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Świeży Ser Handkase... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Świeży Ser Handkase... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Świeży Ser Handkase... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów