Świeżonka z cebulą

Świeżonka z cebulą

Zdjęcie - Świeżonka z cebulą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Jeśli macie w domu świeże mięso z uboju zróbcie świeżonkę z cebulą. Jest to mięso pokrojone w kostkę, podsmażone z cebulką. Danie proste i syte, u mnie je się je z chlebem. Danie jest kaloryczne ale raz na jakiś czas każdy może sobie na nie pozwolić, zachęcam do wypróbowania :-)

Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka, schab, karkówka)
  • 5 cebul
  • sól
  • pieprz

Mięso oczyścić, umyć, pokroić w w większą kostkę - tak 2 cm. Mięso usmażyć na patelni na złoty kolor (ja nie dodaję tłuszczu, mięso jest samo w sobie tłuste, ewentualnie podlewam wodą).

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu, który wytworzył się od mięsa. Usmażone składniki połączyć razem, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać, gotowe!

Smacznego!

Kategorie przepisów