Świderki w sosie tuńczykowo-śmietankowym
Niezbyt fotogeniczne, ale bardzo smaczne i sycące danie. Do przygotowania w 10 minut - idealne, gdy brak czasu na gotowanie :)
przepis własny
Składniki ( porcja dla 2 osób ) :
- puszka tuńczyka w sosie własnym ( 185 g )
- 5 łyżek śmietanki kremówki 36%
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- pół opakowania makaronu świderki ( ok. 250 g )
- 3 łyżki drobno startego parmezanu
- sól , czarny pieprz
- 2 łyżki oleju
Makaron ugotować al dente, odcedzić.
Podczas gotowania makaronu przygotować sos : cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oleju na niedużym ogniu ( nie powinny się zrumienić ) . Wrzucić tuńczyka, podsmażyć przez 1-2 minuty. Wlać śmietankę, podgrzewać chwilę, aż sos lekko się zagęści. Dodać 2 łyżki startego parmezanu, wymieszać.
Zdjąć z ognia i doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą. Dodać natkę pietruszki.
Gorący makaron wymieszać dokładnie z sosem. Nałożyć na talerze i oprószyć obie porcje pozostałym parmezanem.