Swiąteczny wieniec makowy
Makowiec i ciasta z makiem, to nieodzowny wypiek na Boże Narodzenie i nie może go zabraknąć na Swięta.
Mak, to symbol płodnosci i urodzaju, symbolizuje siłę i moc i dlatego obowiązkowym ciastem na stole wigilijnym są ciasta makowe, które zaliczane są niewątpliwie do uroczystych wypieków.
Pozwoliłam sobie przygotować w formie wieńca makowego czyli plecionej chałki wypełnionej masą makową.
Poczuj już magię nadchodzących Swiąt Bożego Narodzenia !
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 30 g drożdży swieżych
- 125 g masła
- 2 jaja
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczka soli
- 100 g cukru
- 280 ml mleka
- 1 łyżka esencji waniliowej
- 60 g rodzynek
Składniki na masę makową:
- 250 g zmielonego maku
- 350 ml mleka
- 2 jaja
- 160 g cukru
- 3 łyżki płynnego miodu
- bakalie: rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy, migdały
- esencji rumowej lub ciemny rum /50 ml/
Wykonanie:
- Drożdże utrzeć z 1 łyżeczką cukru, dodać 3 łyżki cieplego mleka i 1 łyżkę mąki, wymieszać następnie odstawić do podwojenia objetosci na 15 minut.
- Makę z solą przesiać, dodać utarte jajka z żółtkami i cukrem, wyrośnięte drożdże, esencję waniliową, namoczone i odsączone rodzynki.
- Mleko roztopić z masłem i letnie dodać do ciasta.
- Wyrobić do połączenia składników następnie odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
- Wyrosnięte ciasto ponownie krótko wyrobić.
- Podzielić ciasto na trzy kawałki.
- Rozwałkować na prostokąty ok. 35 cm x 25 cm.
- Każdy posmarować masą makową, zostawiając z dłuższego boku margines 2 cm.
- Ciasno zwinąć od dłuższego boku, końce zlepić.
- Połączyć końce i spleć w warkocza, następnie skręcić i uformować wieniec.
- W srodek włożyć długie naczynie ceramiczne np. kubek.
- Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
- Posmarować rozmąconym jajkiem.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 200 st. C, przez 35 minut.
- Polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Wykonanie masy makowej:
- Mak zmielić w malakserze.
- Zalać wrzącym mlekiem i odstawić na 1 godzinę, mieszając kilka razy.
- Dodać cukier, miód, jajka i drobno pokrojone bakalie oraz rum lub aromat rumowy.
- Dokładnie połączyć.
Uwaga !
Mak można tradycyjnie zalać mlekiem, odstawić do napęcznienia i zmielić dwa razy w maszynce do mięsa.
Smacznego ?