Świąteczny sernik z musem piernikowym
Jeżeli chcielibyśmy uchwycić atmosferę Świąt Bożego Narodzenia w jednym cieście - to myślę, że to jest właśnie to ciasto :) Pyszna masa serowa, na spodzie z ciasteczek korzennych z puszystym musem śmietanowo-piernikowym. Na spód można wykorzystać np. ciasteczka firmy Togo, Vintersaga (dostępnych w Ikea) lub upieczone w domu - grunt, żeby były to cienkie, kruche ciasteczka z przyprawami korzennymi.
Składniki na spód:
Masa serowa:
Mus piernikowy:
Do dekoracji:
Ciasteczka przełożyć do melaksera i skruszyć na piasek. Dodać roztopione masło i ponownie zamieszać. Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm. Dno wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przesypać do formy i uklepując ręką wykleić dno i 1 cm krawędź (fot.1).Twaróg zmielić 3-krotnie. Niestety do tego sernika nie polecam serków z wiaderka, ponieważ są zbyt rzadkie i wodniste.Piekarnik nagrzać do 180°C.Do miski przełożyć ser. Wbić jajka i za pomocą robota, miksować na średnich obrotach przez około 2 minuty. Dodać mąkę ziemniaczaną. Nadal miksować przez kolejne 2 minuty. Dodać ekstrakt waniliowy i cukier. Znów miksować przez 1 minutę na większych obrotach na jednolitą masę. Wlać śmietankę i miksować aż wszystkie składniki dobrze się połączą.Tak przygotowaną masę serową przelać na spód (fot.2). Wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika, na środkowej półce, przesuwając formę na bok. Na spodzie piekarnika ustawić foremkę, keksówkę z wrzącą wodą wypełnioną do ok. 2/3 objętości. Foremka musi stać tak - żeby ulatująca para nie leciała bezpośrednio na tortownicę z sernikiem - musi lecieć obok. Dzięki parze wodnej, sernik nie będzie suchy i nam nie pęknie podczas pieczenia.Piekarnik zamknąć i piec przez około 1 godzinę. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, a drzwiczki tylko uchylić na około 5-10 cm. Po godzinie piekarnik całkiem otworzyć, a ciasto wysunąć do ostudzenia. Kiedy sernik będzie już wystudzony wstawić go do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie przygotować mus piernikowy. Czekoladę mleczną połamać na kawałki, przełożyć do małego garnuszka lub naczynia, dolać mleko, dosypać przyprawę piernikową i rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach ciepłej wody. Mieszać, aż się rozpuści, a następnie odstawić na bok do przestudzenia. Śmietanę ubić na sztywno i dodać rozpuszczoną czekoladę (fot.3). Zamieszać na wolnych obrotach miksera. Do naczynia z żelatyną przełożyć 2-3 łyżki masy czekoladowo-śmietanowej. Zamieszać, żeby się zahartowała, a następnie przełożyć do reszty musu i ponownie zamieszać całość na wolnych obrotach miksera.Na wystudzony sernik wyłożyć mus piernikowy i dokładnie rozsmarować go na powierzchni (fot.4). Wyrównać. Całość wstawić ponownie do lodówki na kilka godzin, żeby mus dobrze zgęstniał. Wierzch ciasta udekorować kakao, srebrnymi perełkami cukrowymi i ażurowymi ozdobami z czekolady.
drukuj przepis
Składniki na spód:
- 200 g kruchych ciasteczek korzennych (ja użyłam ciasteczek Tago)
- 50 g masła
Masa serowa:
- 1 kg twarogu
- 200 g cukru
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 jajka
Mus piernikowy:
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g czekolady mlecznej
- 6 łyżek mleka
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 czubate łyżeczki przyprawy piernikowej
Do dekoracji:
- 1 łyżka kakao
- srebrne perełki cukrowe
- ozdoby ażurowe z czekolady
Ciasteczka przełożyć do melaksera i skruszyć na piasek. Dodać roztopione masło i ponownie zamieszać. Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm. Dno wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przesypać do formy i uklepując ręką wykleić dno i 1 cm krawędź (fot.1).Twaróg zmielić 3-krotnie. Niestety do tego sernika nie polecam serków z wiaderka, ponieważ są zbyt rzadkie i wodniste.Piekarnik nagrzać do 180°C.Do miski przełożyć ser. Wbić jajka i za pomocą robota, miksować na średnich obrotach przez około 2 minuty. Dodać mąkę ziemniaczaną. Nadal miksować przez kolejne 2 minuty. Dodać ekstrakt waniliowy i cukier. Znów miksować przez 1 minutę na większych obrotach na jednolitą masę. Wlać śmietankę i miksować aż wszystkie składniki dobrze się połączą.Tak przygotowaną masę serową przelać na spód (fot.2). Wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika, na środkowej półce, przesuwając formę na bok. Na spodzie piekarnika ustawić foremkę, keksówkę z wrzącą wodą wypełnioną do ok. 2/3 objętości. Foremka musi stać tak - żeby ulatująca para nie leciała bezpośrednio na tortownicę z sernikiem - musi lecieć obok. Dzięki parze wodnej, sernik nie będzie suchy i nam nie pęknie podczas pieczenia.Piekarnik zamknąć i piec przez około 1 godzinę. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, a drzwiczki tylko uchylić na około 5-10 cm. Po godzinie piekarnik całkiem otworzyć, a ciasto wysunąć do ostudzenia. Kiedy sernik będzie już wystudzony wstawić go do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie przygotować mus piernikowy. Czekoladę mleczną połamać na kawałki, przełożyć do małego garnuszka lub naczynia, dolać mleko, dosypać przyprawę piernikową i rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach ciepłej wody. Mieszać, aż się rozpuści, a następnie odstawić na bok do przestudzenia. Śmietanę ubić na sztywno i dodać rozpuszczoną czekoladę (fot.3). Zamieszać na wolnych obrotach miksera. Do naczynia z żelatyną przełożyć 2-3 łyżki masy czekoladowo-śmietanowej. Zamieszać, żeby się zahartowała, a następnie przełożyć do reszty musu i ponownie zamieszać całość na wolnych obrotach miksera.Na wystudzony sernik wyłożyć mus piernikowy i dokładnie rozsmarować go na powierzchni (fot.4). Wyrównać. Całość wstawić ponownie do lodówki na kilka godzin, żeby mus dobrze zgęstniał. Wierzch ciasta udekorować kakao, srebrnymi perełkami cukrowymi i ażurowymi ozdobami z czekolady.
drukuj przepis