Świąteczny piernik

Zdjęcie - Świąteczny piernik  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nadrabiam zaległości w publikowaniu przepisów świątecznych. Przedstawiam Wam sprawdzony przepis na piernik, piekę go co roku na Boże Narodzenie. Bardzo dobry, wilgotny i pełen bakalii. Mam nadzieję, że wypróbujecie go za rok, polecam!

Składniki:

  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki miodu
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki roztworu sody w mleku
  • 2 płaskie łyżki cynamonu
  • 1 słoik dżemu (najlepiej wiśniowy)
  • 1 łyżka mielonego goździka
  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • bakalie: rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy, migdały
  • olejek migdałowy

Jajka + żółtko utrzeć z cukrem na puszystą masę, tak jak na kogel -mogel. Margarynę lub masło utrzeć z masą jajeczną. Dodać miód, cynamon, goździka, kakao i wszystko dokładnie wymieszać.

Mleko ugotować, przestudzić. Sodę rozpuścić w małej ilości ciepłego mleka. Do masy dodawać na przemian mąkę i mleko. Potem wlać sodę oczyszczoną, olejek migdałowy, na koniec wrzucić dżem i bakalie.

Ciasto piec około godziny w temperaturze 180 stopni C. Jak piernik wystygnie można go polukrować i przełożyć dżemem.

Zdjęcie - Świąteczny piernik  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego:-)

Zdjęcie - Świąteczny piernik  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy