Świąteczny piernik
Nadrabiam zaległości w publikowaniu przepisów świątecznych. Przedstawiam Wam sprawdzony przepis na piernik, piekę go co roku na Boże Narodzenie. Bardzo dobry, wilgotny i pełen bakalii. Mam nadzieję, że wypróbujecie go za rok, polecam!
Składniki:
- 1 kostka masła lub margaryny
- 1 szklanka cukru kryształu
- 3 jajka
- 1 żółtko
- 3 łyżki miodu
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżeczki roztworu sody w mleku
- 2 płaskie łyżki cynamonu
- 1 słoik dżemu (najlepiej wiśniowy)
- 1 łyżka mielonego goździka
- 4 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- bakalie: rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy, migdały
- olejek migdałowy
Jajka + żółtko utrzeć z cukrem na puszystą masę, tak jak na kogel -mogel. Margarynę lub masło utrzeć z masą jajeczną. Dodać miód, cynamon, goździka, kakao i wszystko dokładnie wymieszać.
Mleko ugotować, przestudzić. Sodę rozpuścić w małej ilości ciepłego mleka. Do masy dodawać na przemian mąkę i mleko. Potem wlać sodę oczyszczoną, olejek migdałowy, na koniec wrzucić dżem i bakalie.
Ciasto piec około godziny w temperaturze 180 stopni C. Jak piernik wystygnie można go polukrować i przełożyć dżemem.
Smacznego:-)