Świąteczny keks angielski
Keks, to jedno z ciast, które mocno kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia, a szczególnie wtedy, kiedy wypełnione jest mnóstwem kolorowych bakalii. Dzisiaj podzielę się z wami przepisem na jeden z najlepszych keksów, jaki jadłam do tej pory. Ciasto jest mięciutkie, nie wysuszone i ma delikatnie rumowy posmak. Ponieważ jest łatwe do przygotowania, jak zwykła babka ucierana - to zachęcam was serdecznie do wypróbowania.
Składniki:
Lukier królewski:
Do dekoracji:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Rodzynki przełożyć do miseczki i zalać rumem. Odstawić na minimum 3 godziny do napęcznienia.
Miękkie masło przełożyć do miski, dodać cukier i utrzeć razem, za pomocą miksera, do uzyskania jasnej, puszystej masy (fot.1). Następnie dodać jajka, jedno po drugim, miksując całość po każdym dodaniu.Do utartej masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać do połączenia składników. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać posiekane bakalie oraz namoczone rodzynki razem z rumem (fot.2).
Przygotować standardową formę keksówkę. Wysmarować ją masłem i wysypać bułką tartą. Przełożyć przygotowane ciasto. Wyrównać (fot.3).
Piec najpierw w temperaturze 160°C (grzanie góra-dół) przez około 20 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 180ºC i piec jeszcze przez 60 minut do momentu "suchego patyczka". Wystudzić.
Przygotować lukier do dekoracji. Cukier puder przesiać. Białko wlać do miski i ubić na sztywno. Dodać przesiany cukier, a pod koniec ubijania sok z cytryny. Lukier powinien być gładki i lśniący.Gotowy lukier równomiernie rozprowadzić na wierzchu wystudzonego ciasta (fot.4). Konsystencję lukru można zmieniać, wystarczy dodać cukier puder, żeby go zagęścić lub dodać sok z cytryny, żeby rozrzedzić. Na sam koniec ciasto udekorować żurawiną i gałązkami rozmarynu.
drukuj przepis
Składniki:
- 150 g rodzynek
- 150 ml rumu (ciemnego)
- 200 g masła
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 4 jajka
- 300 g mąki pszennej
- 15 g proszku do pieczenia
- 300 g mieszanych bakalii (np. kandyzowanej skórki pomarańczowej, kandyzowanych melonów, kandyzowanej papai, suszonych moreli, suszonych fig, daktyli)
Lukier królewski:
- 1 białko
- 150 g cukru pudru
- 6-7 kropli soku z cytryny
Do dekoracji:
- świeże owoce żurawiny
- kilka gałązek rozmarynu
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Rodzynki przełożyć do miseczki i zalać rumem. Odstawić na minimum 3 godziny do napęcznienia.
Miękkie masło przełożyć do miski, dodać cukier i utrzeć razem, za pomocą miksera, do uzyskania jasnej, puszystej masy (fot.1). Następnie dodać jajka, jedno po drugim, miksując całość po każdym dodaniu.Do utartej masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać do połączenia składników. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać posiekane bakalie oraz namoczone rodzynki razem z rumem (fot.2).
Przygotować standardową formę keksówkę. Wysmarować ją masłem i wysypać bułką tartą. Przełożyć przygotowane ciasto. Wyrównać (fot.3).
Piec najpierw w temperaturze 160°C (grzanie góra-dół) przez około 20 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 180ºC i piec jeszcze przez 60 minut do momentu "suchego patyczka". Wystudzić.
Przygotować lukier do dekoracji. Cukier puder przesiać. Białko wlać do miski i ubić na sztywno. Dodać przesiany cukier, a pod koniec ubijania sok z cytryny. Lukier powinien być gładki i lśniący.Gotowy lukier równomiernie rozprowadzić na wierzchu wystudzonego ciasta (fot.4). Konsystencję lukru można zmieniać, wystarczy dodać cukier puder, żeby go zagęścić lub dodać sok z cytryny, żeby rozrzedzić. Na sam koniec ciasto udekorować żurawiną i gałązkami rozmarynu.
drukuj przepis