Świąteczny keks
Sprawdzony przepis na keks z bakaliami, gorąco polecam!
Składniki na ciasto:
- 400 g bakalii (rodzynki, orzechy, skórka z pomarańczy i z cytryny, suszone figi, suszone daktyle, migdały)
- 25 dag masła lub margaryny
- 25 dag cukru kryształu
- 25 dag mąki pszennej
- 5 jaj
- 2 cukry waniliowe
- 1/2 torebki proszku do pieczenia
Masło lub margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku i miksować. Dodać mąkę, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Przygotować bakalie. Migdały zalać wrzątkiem i obrać. Orzechy pokroić. Rodzynki sparzyć wrzątkiem i obtoczyć w mące (dzięki temu nie opadną na dno keksa). Skórkę pomarańczową czy wiśnie kandyzowane wyłożyć z pudełka. Bakalie oprócz rodzynek, skórki czy wiśni kandyzowanych pokroić, niezbyt drobno. Bakalie połączyć z ciastem.
W oddzielnej misce ubić na sztywno pianę z białek. Bardzo delikatnie łyżką połączyć pianę z ciastem.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i ciasto przełożyć do foremki. Keks piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. W razie konieczności należy wydłużyć czas pieczenia o kilka minut.
Smacznego:-)