Świąteczny bigos

Świąteczny bigos

Zdjęcie - Świąteczny bigos - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeżeli kochacie świąteczny bigos, to koniecznie zapiszcie sobie ten przepis, bo to jest najlepszy bigos na świecie!

Składniki na świąteczny bigos:

  • 450 g karkówki wieprzowej
  • olej Kujawski 3 Ziarna
  • sól i pieprz
  • 150 g suszonych śliwek
  • 300 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 20 g suszonych grzybów
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • posiekana cebula
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • łyżeczka kminku
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 450 g białej kapusty
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 250 g pokrojonej wędzonej kiełbasy
  • 5 rozgniecionych ząbków czosnku
  • około 2 litry

Zdjęcie - Świąteczny bigos - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Jak przygotować świąteczny bigos?

Namaczanie dodatków

Suszone śliwki zalej czerwonym winem i odstaw na około 30 minut. Suszone grzyby zalej gorącą wodą i również odstaw na 30 minut.

Smażenie mięsa

Karkówkę pokrój w kostkę. Obsmaż ją na mocnym ogniu na rozgrzanym oleju Kujawskim 3 Ziarna. Dopraw solą i pieprzem. Mięso powinno się dobrze zrumienić.

Wstępne duszenie mięsa

Do dużego garnka wlej 500 ml wody i dodaj 5 łyżek sosu sojowego. Przełóż podsmażoną karkówkę do garnka. Duś karkówkę pod przykryciem na małym ogniu przez 40 minut.

Podsmażanie kapusty kiszonej z przyprawami

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju Kujawski 3 Ziarna. Wrzuć posiekaną cebulę, ziele angielskie, liście laurowe i kminek. Smaż, do momentu, aż cebula się zeszkli. Dodaj kiszoną kapustę i smaż 10–15 minut, aby nabrała aromatu i lekko się przyrumieniła.

Duszenie kapusty białej z mięsem

Do garnka z mięsem dodaj drobno posiekaną białą kapustę. Wlej 350 ml wody i duś wszystko razem około 10 minut.

Łączenie składników

Do garnka dodaj zawartość patelni z cebulą i kapustą kiszoną. Dodaj śliwki razem z winem oraz namoczone grzyby wraz z wodą z moczenia. Dodaj koncentrat pomidorowy. Duś całość przez około 2 godziny, mieszając co jakiś czas, aby nic się nie przypaliło.

Dodanie kiełbasy i czosnku

Na patelni podsmaż pokrojoną wędzoną kiełbasę.Przełóż ją do bigosu. Dodaj rozgniecione ząbki czosnku. Duś bigos jeszcze przez kolejne 2 godziny, mieszając od czasu do czasu.

 

Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 1 dzień
Stopień trudnosci: średnio trudne

Kategorie przepisów