Świąteczny bigos

Jeżeli kochacie świąteczny bigos, to koniecznie zapiszcie sobie ten przepis, bo to jest najlepszy bigos na świecie!
Składniki na świąteczny bigos:
- 450 g karkówki wieprzowej
- olej Kujawski 3 Ziarna
- sól i pieprz
- 150 g suszonych śliwek
- 300 ml wytrawnego czerwonego wina
- 20 g suszonych grzybów
- 5 łyżek sosu sojowego
- posiekana cebula
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- łyżeczka kminku
- 500 g kiszonej kapusty
- 450 g białej kapusty
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 250 g pokrojonej wędzonej kiełbasy
- 5 rozgniecionych ząbków czosnku
- około 2 litry

Jak przygotować świąteczny bigos?
Namaczanie dodatków
Suszone śliwki zalej czerwonym winem i odstaw na około 30 minut. Suszone grzyby zalej gorącą wodą i również odstaw na 30 minut.
Smażenie mięsa
Karkówkę pokrój w kostkę. Obsmaż ją na mocnym ogniu na rozgrzanym oleju Kujawskim 3 Ziarna. Dopraw solą i pieprzem. Mięso powinno się dobrze zrumienić.
Wstępne duszenie mięsa
Do dużego garnka wlej 500 ml wody i dodaj 5 łyżek sosu sojowego. Przełóż podsmażoną karkówkę do garnka. Duś karkówkę pod przykryciem na małym ogniu przez 40 minut.
Podsmażanie kapusty kiszonej z przyprawami
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju Kujawski 3 Ziarna. Wrzuć posiekaną cebulę, ziele angielskie, liście laurowe i kminek. Smaż, do momentu, aż cebula się zeszkli. Dodaj kiszoną kapustę i smaż 10–15 minut, aby nabrała aromatu i lekko się przyrumieniła.
Duszenie kapusty białej z mięsem
Do garnka z mięsem dodaj drobno posiekaną białą kapustę. Wlej 350 ml wody i duś wszystko razem około 10 minut.
Łączenie składników
Do garnka dodaj zawartość patelni z cebulą i kapustą kiszoną. Dodaj śliwki razem z winem oraz namoczone grzyby wraz z wodą z moczenia. Dodaj koncentrat pomidorowy. Duś całość przez około 2 godziny, mieszając co jakiś czas, aby nic się nie przypaliło.
Dodanie kiełbasy i czosnku
Na patelni podsmaż pokrojoną wędzoną kiełbasę.Przełóż ją do bigosu. Dodaj rozgniecione ząbki czosnku. Duś bigos jeszcze przez kolejne 2 godziny, mieszając od czasu do czasu.
Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 1 dzień
Stopień trudnosci: średnio trudne