Świąteczne rogaliki z makiem
Zeszłoroczną Wigilię urządzałam dla całej rodziny u siebie w domu. W tym roku, to my będziemy gośćmi. Ale po Wigilii wracamy do domu i świąteczne śniadanie zjemy w trójkę. Oprócz pasztetu (który pierwszy raz sama będę robić) i innych pyszności, będą rogaliki z makiem, które upiekłam wczoraj na próbę. Użyłam do nich mąki chlebowej, której mam spory zapas ;), o czym można poczytać w poprzednim wpisie.
Te rogaliki z czystym sumieniem poleciłabym każdemu na świąteczne śniadanie, lub też na śniadanie nie tylko od święta. Upiekłam je na mące chlebowej, w związku z tym wyszły bardziej pożywne i „konkretniejsze” w smaku i konsystencji ciasta niż rogaliki upieczone na całkiem białej mące typu 650 lub drobniejszej.
Te rogaliki z makiem, to takie mini-makowce pachnące świętami i choinką. Mnie smakowały bardzo – zwłaszcza, że podjadałam je patrząc na błękitne niebo ponad bielutkim, świeżym śniegiem. W blasku słońca śnieg wydawał się niebieski, taki jak na dziecinnych zimowych rysunkach :)
Rogaliki są naprawdę nieduże, więc nie trzeba specjalnie przygotowywać nadzienia makowego tylko do nich. Wystarczy zrobić ciut więcej nadzienia do makowca i odłożyć około 250g do rogalików.
Rogaliki z makiem na mące chlebowej
25 niewielkich sztuk
270-300 g mąki pszennej chlebowej typ 750
125 ml mleka
15 g świeżych drożdży
70 g cukru pudru
2 jajka lekko ubite w kubeczku
75 g roztopionego masła
¼ łyżeczki soli
Mleko lekko podgrzać, dodać do niego 1 łyżkę mąki, 1 łyżeczkę cukru, drożdże i wymieszać. Garnuszek z mlekiem i drożdżami przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce, aby się „wzburzyły”.
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać wyrośnięte drożdże i ¾ rozbełtanych jajek. Resztę jajek zostawić do posmarowania rogalików. Wszystko wymieszać hakami miksera. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie, dodać trochę mąki. Gdy zacznie się lekko odrywać od brzegów miski, dodać rozpuszczone, letnie masło i sól. Znów wyrobić. Gdy masło dobrze wymiesza się z ciastem, miskę nakryć folią (lub ściereczką) i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Ciasto powinno podwoić objętość.
Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 5 części. Każdą część rozwałkować na niezbyt cienki okrągły placek i radełkiem lub nożem pokroić na pięć trójkątów. Na każdym trójkącie, przy szerszym brzegu kłaść po jednej łyżeczce nadzienia i zawijać rogaliki.
Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości co najmniej 15 mm jeden od drugiego.
Rogaliki przykryć ściereczką i ponownie odłożyć do wyrośnięcia na 15 – 20 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180°C. Gdy rogaliki podrosną, posmarować każdy pozostałym z ciasta jajkiem i posypać cukrem.
Piec 20 minut. Studzić na kratce.