Świąteczne pralinki z ajerkoniakiem

Świąteczne pralinki z ajerkoniakiem
Zdjęcie - Świąteczne pralinki z ajerkoniakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Już bardzo dawno nie robiłam żadnych pralinek. I tak sobie pomyślałam, że Święta Bożego Narodzenia, to najlepszy czas na przygotowanie takich małych, wyjątkowych, słodkich drobiazgów :) Zdecydowałam się na pralinki z ajerkoniakiem, ponieważ bardzo mi się on kojarzy z miłymi wieczorami w tym okresie czasu.
Składniki:
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady białej
  • 70 ml ajerkoniaku
  • 50 g masła (w temp. pokojowej)
100 g czekolady mlecznej rozpuścić w kąpieli wodnej. Przygotować silikonowe foremki na pralinki. Małym pędzelkiem pokrywać boki i dno foremek. Czynność należy powtórzyć 3 - 4 razy, aż do momentu kiedy grubość naniesionej czekolady wyniesie około 1,5 - 2 mm. Po każdorazowym naniesieniu czekolady, foremkę umieścić na 1 godzinę w lodówce, tak aby każda z warstw dobrze stężała. W niewielkim rondelku zagotować trochę wody, następnie na wierzchu garnka postawić metalową miseczkę i wlać ajerkoniak. Podgrzewać na parze przez moment, aż likier się lekko zagrzeje. Następnie dodać połamaną na kosteczki białą czekoladę. Mieszać aż cała się rozpuści, następnie dodać pokrojone na kawałki masło. Mieszać aż powstanie jednolita i gładka masa. Wyjąć foremkę z pralinkami i środek każdej z nich wypełnić przygotowaną masą, zostawiając odstęp około 1,5-2 mm od górnej krawędzi (fot.1). Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie wyjąć foremkę z pralinkami i pokryć pralinki resztą rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady i "pozamykać" każdą z nich (fot.2). Kiedy czekolada stężeje, pralinki wyjąć delikatnie z foremki. Przechowywać w lodówce.
Zdjęcie - Świąteczne pralinki z ajerkoniakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Świąteczne pralinki z ajerkoniakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
drukuj przepis

Kategorie przepisów