Świąteczne pierniczki
Jak co roku w okolicach 6 grudnia zbieramy się u moich rodziców w domu i pieczemy pierniczki. Ogromną ilość. Tak, żeby starczyło dla wszystkich na długo :)
Tłok i harmider w kuchni sięga zenitu, ale chwile spędzone razem są bezcenne.
Przepis od lat mamy taki sam i od lat wycinamy te same kształty – choinki, gwiazdki, serduszka, dzwoneczki. Ale również robimy z części ciasta spłaszczone kulki.
W części pierniczków zawsze robimy otworki na sznureczek, żeby można było je powiesić na choince. Dziurki najlepiej zrobić tuż po wyjęciu z piekarnika jak są miękkie, słomką do napojów lub grubym drutem dziewiarskim.
Pierniczki po wyjęciu z pieca są miękkie, później twardnieją, ale po niedługim czasie znów są miękkie. Akurat na święta :) Pierniczki trzeba trzymać w zamkniętych szczelnie metalowych puszkach.
Ten przepis nie wymaga aby ciasto leżakowało, więc można upiec pierniczki choćby dziś, a najpóźniej na dwa tygodnie przed świętami :)
Pierniczki biorą udział w VI Festiwalu Pierniczków organizowanym przez naszą Majankę :)
Świąteczne pierniczki
7-8 dużych puszek
1,5 kg mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania
750 g miodu o łagodnym smaku
150 g masła
6 jajek
6,5 łyżki przyprawy do pierników (polecam Kotanyi)
6 łyżeczek sody
1/8 szkl. mocno ciepłej wody
Opcjonalnie
1-2 jajka rozbełtane z 2 łyżkami wody i cukier kryształ do posypania pierniczków przed pieczeniem
W garnuszku masło rozpuścić z miodem i przyprawą do pierników. Nie musi się zagotować, ale składniki powinny się dobrze wymieszać.
Do dużej miski wsypać mąkę.
Sodę rozpuścić w wodzie.
W mące zrobić wgłębienie i wlewać partiami gorący miód z masłem. Łyżką lub widelcem mieszać płyn z mąką. Dodać sodę rozpuszczoną w wodzie i dalej mieszać. Gdy ciasto nie będzie już za gorące wyrobić je jeszcze trochę rękami i dodać jajka i cukier. Wyrobić rękami, żeby składniki się dobrze połączyły. Ciasto będzie dość klejące. Przykryć miskę i włożyć do lodówki na około 30 minut, żeby zgęstniało.
Piekarnik nagrzać do 175°C.
Blat posypać mąką. Wyłożyć schłodzoną zawartość miski na blat i wyrobić gładkie ciasto. Teraz pójdzie już łatwo i ciasto ładnie będzie się wyrabiać.
Przy tej ilości ciasta, dzielę je na 4 części. Gdy wałkuję jedną część, reszta czeka w lodówce.
Na blacie posypanym mąką wałkować ciasto na grubość około 4 mm. Wykrawać wzory foremką.
Opcjonalnie – posmarować pierniczki jajkiem i posypać cukrem. Utworzy się wtedy pyszna skorupka.
Piec na złoto-miedziany kolor. Letnie pierniczki wkładać do puszek.