Świąteczne kruche ciasteczka

Kolejny przepis na zbliżające się Święta :) Kruche ciasteczka maślane z domowym dżemem porzeczkowym – pyszne i proste! Do ciasteczek potrzebny będzie dobrze przesmażony domowy dżem bez dodatku żelatyny.
Składniki:
250 g mąki
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku
100 g masła
aromat waniliowy
2 jajka
+dżem i cukier puder
Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny



Ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W połowie ciasteczek wycinamy mniejsze serduszka w środku.


Pieczemy około 5-7 minut w temperaturze 180 stopni.

Na przestudzone ciasteczka nakładamy dżem i przykrywamy ciastkiem z dziurką.




Gotowe ciasteczka dekorujemy cukrem pudrem.


Smacznego!
ciastkożercy.pl