Świąteczne ciasto dla niejadka

Ostatnio wybierałam się do Karoliny, i (jak zwykle zresztą) postanowiłam jej coś upiec. Musiało to być jednak coś szybkiego i prostego, z marginalną możliwością porażki. Tego dnia bowiem robiłam jeszcze mnóstwo innych rzeczy w kuchni; a jak ogólnie wiadomo, napięty grafik lubi prowadzić do katastrofy. Szczególnie, jeśli presja jest spora, bo wszystko, co akurat przygotowywałam, miało pójść między ludzi. Niektórych z nich nawet nie znam, więc denerwowałam się tym bardziej.
Przeszukiwałam książki w poszukiwaniu odpowiedniego przepisu. Chciałam coś łatwego, ale jednocześnie świątecznego. Koniecznie z cynamonem! Idealną recepturę znalazłam w gazetce Pieczenie jest proste, nr. 6/2010; tam ciasto upieczono w formie gwiazdy i udekorowano lukrem i migdałami. Nie mam odpowiedniej formy (kiedyś miałam, ale skoro nie użyłam jej chyba przez sześć lat, w końcu oddałam, żeby nie zajmowała miejsca. Heh...), więc postanowiłam chociaż dekoracją zaznaczyć motyw gwiazd. Po upieczeniu posypałam ciasto kakao, przykryłam szablonem, który wycięłam z najzwyklejszej kartki papieru do drukarki, i oprószyłam cukrem pudrem. Banalnie proste, a efekt zaskakująco udany!
Muszę się Wam tutaj do czegoś przyznać. Dzieci Karoliny to straszne wybredziuchy; już dawno się poddałam w kwestii zaspokajania ich pragnień. No, może czasem... Ale gdy piekę ciasto, myślę raczej o przyjemności ich mamy. Tym razem jednak trafiłam w gust starszego niejadka: wciągnął dwa kawałki, zanim się obejrzałam. I pochwalił! Byłam w szoku; właściwie to ciągle jestem... Jeśli więc Wasze dzieci nie tkną piernika, sernika ani ciasta z kremem - oto rozwiązanie. Delikatnie miodowe, z nutą cynamonu, wilgotne od migdałów i ładnie udekorowane gwiazdkami: ciasto idealne. Nie tylko na Święta!
Ciasto cynamonowe
Zdjęcie - Świąteczne ciasto dla niejadka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki: (na formę o średnicy 22 cm)

  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g miodu
  • 75 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 3 jajka
  • 50 ml mleka
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g mielonych migdałów

dodatkowo:

  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru pudru

Masło utrzeć z miodem, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i migdałami. Partiami dodać połowę do ciasta, następnie wlać mleko i resztę mąki.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 180 st. C. przez 40-45 minut, do suchego patyczka. Ostudzić.
Ostudzone ciasto oprószyć kakao. Ułożyć szablon z wyciętymi gwiazdkami, posypać cukrem pudrem. Delikatnie usunąć szablon.
Smacznego!
Zdjęcie - Świąteczne ciasto dla niejadka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ciasto wyszło mi dość niskie, ale za to proste jak stół. Możecie upiec je w mniejszej tortownicy, choć moim zdaniem, temu nic nie brakuje.

Przepisy z tych kategorii

Błyskawiczny piernik
4

Błyskawiczny piernik

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Piernik dietetyczny - pełnoziarnisty / najlepszy! - Be Fit!
1

Piernik dietetyczny - pełnozia…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Ucierane z masą makową
4

Ucierane z masą makową

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Ciasto korzenne

Ciasto korzenne

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Basler Lackerli
3

Basler Lackerli

kasia_h kasia_h
Kasia H. w kuchni

1045. Szybki piernik
8

1045. Szybki piernik

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie