Świąteczna strucla z makiem

Świąteczna strucla z makiem

 

7 grudnia 2023 Zdjęcie - Świąteczna strucla z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Makowce, to magiczne ciasta, które zawsze pojawiają się na naszych stołach w czasie Wigilii i Świąt Bożego Narodzenia.

Makowce, zwane także makownikami, to ciasta z bogatą masą makową wypełnioną bakaliami i miodem. Najpopularniejszym jest makowiec zawijany, czyli strucla z makiem.

Ciasta i makowce z makiem symbolizuje pomyślność, płodność i dobrobyt w nadchodzącym Nowym Roku, to również symbol domu, który jednoczy wszystkich domowników.

Dlatego jest to magiczne ciasto, którego nie powinno zabraknąć na wigilijnych stołach, a ja polecam najlepszy przepis na świąteczną struclę z makiem.

Zdjęcie - Świąteczna strucla z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Świąteczna strucla z makiem

Składniki na świąteczną struclę z makiem:

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży instant
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru drobnego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 65 g miękkiego masła lub roztopionego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 180 ml – 200 ml letniego mleka

Składniki na masę makową:

  • 1 szklanka maku suchego zmielonego
  • 1,5 szklanki gorącego mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki miodu naturalnego
  • 100 g orzechów włoskich drobno pokrojonych
  • 100 g rodzynek
  • 3/4 szklanki mielonych migdałów
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka rumu ciemnego
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 4 łyżki zmielonych ciastek kruchych /opcjonalnie/
  • cukier puder do posypania

Zdjęcie - Świąteczna strucla z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiŚwiąteczna strucla z makiem Zdjęcie - Świąteczna strucla z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiŚwiąteczna strucla z makiem

Jak upiec świąteczną struclę z makiem?

Drożdże utrzeć z 1 łyżeczką cukru, dodać 3 łyżki ciepłego mleka i 1 łyżkę mąki, wymieszać następnie odstawić do podwojenia objętości na 15 minut.

Mąkę z solą przesiać, żółtka z jajkiem utrzeć z cukrami, dodać wyrośnięty zaczyn.

Mleko roztopić z masłem i letnie dodać do ciasta, lub miękkie masło dodać w kawałkach pod koniec wyrabiania ciasta.

Wyrobić ciasto ręcznie lub mechanicznie przez ok. 7 minut i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić.

Rozwałkować na prostokąt ok. 35 cm x 25 cm lub o zbliżonych wymiarach.

Posmarować masą makową, zostawiając z każdego boku margines 2 cm.

Ciasno zwinąć od dłuższego boku, końce zlepić.

Połączyć końce i uformować okrągłą struclę.

Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

Posmarować rozmąconym białkiem i naciąć końce ostrym nożem co kilka cm.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 190 st. C, przez 35 minut.

Po upieczeniu strucle z makiem posypać cukrem pudrem i podawać pokrojoną w kawałkach.

Zdjęcie - Świąteczna strucla z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiŚwiąteczna strucla z makiem

Wykonanie masy makowej:

Mak zmielić w malakserze lub gotowy zalać wrzącym mlekiem, mieszając kilka razy, odstawić do ostygnięcia.

Dodać cukier, miód, orzechy, bakalie, zmielone migdały, ekstrakt migdałowy i rum.

Wymieszać do połączenia się składników. Gdyby masa makowa była rzadka, dodać rozkruszone ciastka lub słodkie sucharki.

Uwaga !

Mak można tradycyjnie zalać mlekiem, odstawić do napęcznienia na noc i zmielić dwa razy w maszynce do mięsa.

Zdjęcie - Świąteczna strucla z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiŚwiąteczna strucla z makiem

Smacznego 🙂

 

 

 

 

 

Kategorie przepisów