Świąteczna granola
Świąteczna granola
W świątecznym klimacie, smakach i zapachach. Po wigilijnej uczcie, będzie idealna na pożywne i lekkie śniadania :)
Składniki:
- 2 szklanki płatków zbożowych (miks pszennych, żytnich, jęczmiennych i owsianych)
- 1/2 szklanki otrębów owsianych
- 3/4 szklanki płatków migdałów
- 1 szklanka orzechów włoskich (grubo posiekanych)
- 1/2 szklanki miodu
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1/4 szklanki suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Piekarnik rozgrzać do 150-160 stopni (przy termoobiegu do 140). W garnuszku podgrzać miód i olej - ciągle mieszając, aż do dokładnego połączenia. Kiedy płyn będzie miał już jednolitą konsystencję, dodać przyprawę do piernika i wmieszać. Garnuszek zdjąć z gazu i odstawić. W dużej misce wymieszać ze sobą płatki, otręby, płatki migdałów i orzechy. Następnie wlać do niej zawartość garnuszka i dokładnie wymieszać całość. Powstałą mieszankę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzając równomiernie po jej powierzchni, po czym włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40-45 minut do zezłocenia (co 15-20 minut mieszając). Osobiście uwielbiam mocno przypieczone granolę, ta na zdjęciu piekła się ok. 55 minut. Po wyjęciu z piekarnika, do granoli dodać żurawinę oraz skórkę pomarańczową. Wystudzić - mieszając co pół godziny (żeby nie porobiły się grudki, a granola była sypka). Przechowywać w szczelnej puszcze.
Na koniec, chciałabym Wam życzyć
Spokojnych, Ciepłych, Rodzinnych
i niezwykle Smakowitych Świąt Bożego Narodzenia
PS No i wymarzonych prezentów ;)