Sutki Wenus

Sutki  Wenus

"Sutki Wenus" to pralinki z mocno wyczuwalnym śmietankowym posmakiem o dość oryginalnym wyglądzie:)

Zdjęcie - Sutki  Wenus  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/źródło: White plate/

Pralinki

  • 225g gorzkiej czekolady (najlepiej 70%)
  • 300ml śmietanki

Do obtoczenia:

  • 100g ciemnej czekolady (można zastąpić kakao)
  • 50g białej czekolady

 

Pralinki:

Połamać czekoladę na kawałki.

Garnek z wodą ustawić na płycie grzewczej. Na garnku postawić miseczkę z czekoladą (nie powinna dotykać wody). Podgrzewać, cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści. Dodać śmietankę i podgrzewając, dokładnie wymieszać. Odstawić na 2 godziny.

Następnie ubijać masę, do czasu, aż będzie sztywna.

Masą wypełnić rękaw cukierniczy (można również wykorzystać mocną, plastikową torebkę, ucinając róg na szerokości 1 cm.

Na pergamin wyciskać czekoladki w kształcie stożka. Schłodzić w lodówce - czekoladki powinny zachować swój kształt i stężeć. Zajmie to ok. 30 - 60 minut.

 

Ciemną i bialą czekoladę rozpuścić w osobnych miseczkach.

Schłodzone czekoladki maczać lub polewać rozpuszczoną ciemną czekoladą albo jeśli lubimy mozna je obtoczyć w gorzkim kakao), czubek natomiast maczamy w czekoladzie białej, najlepiej zrobić to za pomocą małej łyzeczki.

Zdjęcie - Sutki  Wenus  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na koniec kilka ważnych uwag:

1. Ważne, by czekoladę topić w kąpieli wodnej a nie bezpośrednio w garnku, gdyż dzięki temu ma odpowiednią konsystencję i się nie przypala.

2. Jeśli chcemy masę wyciskać przez rękaw cukierniczy, należy pamiętać, że powinna być dokładnie ubita i lekko schłodzona.

3. Znalazłam inny sposób formowania tych pralinek. Należy bardzo dobrze schłodzić masę, nie trzeba jej ubijać! Następnie formować kuleczki z czubeczkiem na samej górze (najłatwiej zrobić to lekko "szczypiąc" czekoladkę.

4. Jeśli czekolada jest za gęsta można dodać do niej odrobine ciepłej śmietanki.

Zdjęcie - Sutki  Wenus  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów