Sutki Wenus
"Sutki Wenus" to pralinki z mocno wyczuwalnym śmietankowym posmakiem o dość oryginalnym wyglądzie:)
/źródło: White plate/
Pralinki
- 225g gorzkiej czekolady (najlepiej 70%)
- 300ml śmietanki
Do obtoczenia:
- 100g ciemnej czekolady (można zastąpić kakao)
- 50g białej czekolady
Pralinki:
Połamać czekoladę na kawałki.
Garnek z wodą ustawić na płycie grzewczej. Na garnku postawić miseczkę z czekoladą (nie powinna dotykać wody). Podgrzewać, cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści. Dodać śmietankę i podgrzewając, dokładnie wymieszać. Odstawić na 2 godziny.
Następnie ubijać masę, do czasu, aż będzie sztywna.
Masą wypełnić rękaw cukierniczy (można również wykorzystać mocną, plastikową torebkę, ucinając róg na szerokości 1 cm.
Na pergamin wyciskać czekoladki w kształcie stożka. Schłodzić w lodówce - czekoladki powinny zachować swój kształt i stężeć. Zajmie to ok. 30 - 60 minut.
Ciemną i bialą czekoladę rozpuścić w osobnych miseczkach.
Schłodzone czekoladki maczać lub polewać rozpuszczoną ciemną czekoladą albo jeśli lubimy mozna je obtoczyć w gorzkim kakao), czubek natomiast maczamy w czekoladzie białej, najlepiej zrobić to za pomocą małej łyzeczki.
Na koniec kilka ważnych uwag:
1. Ważne, by czekoladę topić w kąpieli wodnej a nie bezpośrednio w garnku, gdyż dzięki temu ma odpowiednią konsystencję i się nie przypala.
2. Jeśli chcemy masę wyciskać przez rękaw cukierniczy, należy pamiętać, że powinna być dokładnie ubita i lekko schłodzona.
3. Znalazłam inny sposób formowania tych pralinek. Należy bardzo dobrze schłodzić masę, nie trzeba jej ubijać! Następnie formować kuleczki z czubeczkiem na samej górze (najłatwiej zrobić to lekko "szczypiąc" czekoladkę.
4. Jeśli czekolada jest za gęsta można dodać do niej odrobine ciepłej śmietanki.
Smacznego!