Surówka z pora, marchewki i jabłka
- 1 duży albo dwa mniejsze pory
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1 duże jabłko
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- ¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- ½ łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Jakiś czas temu pomyślałam sobie, że temat surówek to jakaś forma zamknietej księgi i niewiele w niej się może zmieniać. Mizeria, surówka z pomidorów, z kapusty - i tyle. Ale jakie było moje zdziwienie kiedy zaczęłam się wgłębiać w przepisy na potralach internetowych! Tam po prostu - końca niewidać :) Co jedna surówka - to lepsza. Wprost nie mogę się zdecydować - którą zrobić jaką pierwszą?
Dziś padło na lekką i smaczną surówkę z pora, marchewki i jabłka.
Por pokroić wzdłuż na cztery części, a następnie pokroić w cienkie paseczki. Można go przelać wrzątkiem, dobrze odcedzić i zostawić do ostygnięcia. Marchewkę i jabłko obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach, a następnie wymieszać z porem.
Majonez połączyć z jogurtem, cukrem, solą, pieprzem. Sos wlać do warzyw, wymieszać. Wstawić na godzinę do lodówki.
Źródło: margarytka.blogspot.com