Surówka z kalarepy
Do surówek można "przemycić" różne warzywa. Połączenie kalarepy, marchwi i jabłka dało idealny smak. Kalarepa idealnie smakuje na surowo. Zazwyczaj chrupie się ją, pokrojoną w plasterki. Surówka pasuje do dań obiadowych i dań z grilla. Jest propozycją zdrową i bogatą w witaminy.
Składniki:
- 1 szt. kalarepy
- 1 szt. jabłka
- 2 szt. małych lub 1 szt. większej marchewki
- koperek
- łyżka majonezu
- łyżka greckiego jogurtu
- sok z połowy cytryny
- sól do smaku
- pieprz świeżo zmielony do smaku
Przygotowałam składniki.
Marchew, jabłko i kalarepkę obrałam.
Starłam kalarepę na tarce o grubych oczkach.
Następnie starłam marchew. Użyłam tarki o drobnych oczkach.
Ostatnie do starcia poszło jabłko.
Skropiłam je sokiem z cytryny. Wsypałam pokrojony koperek.
Wymieszałam składniki z majonezem i jogurtem. Można pominąć majonez, sałatka będzie wtedy lżejsza. Proponuję wówczas dodać łyżeczkę musztardy. Przyprawiłam sałatkę solą i pieprzem. Smacznego!