Surówka z kalarepy

Surówka z kalarepy

Zdjęcie - SURÓWKA Z KALAREPY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do surówek można "przemycić" różne warzywa. Połączenie kalarepy, marchwi i jabłka dało idealny smak. Kalarepa idealnie smakuje na surowo. Zazwyczaj chrupie się ją, pokrojoną w plasterki. Surówka pasuje do dań obiadowych i dań z grilla. Jest propozycją zdrową i bogatą w witaminy.
Składniki:

  • 1 szt. kalarepy
  • 1 szt. jabłka
  • 2 szt. małych lub 1 szt. większej marchewki
  • koperek
  • łyżka majonezu
  • łyżka greckiego jogurtu
  • sok z połowy cytryny
  • sól do smaku
  • pieprz świeżo zmielony do smaku

Przygotowałam składniki.
Zdjęcie - SURÓWKA Z KALAREPY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Marchew, jabłko i kalarepkę obrałam.
Zdjęcie - SURÓWKA Z KALAREPY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Starłam kalarepę na tarce o grubych oczkach.
Zdjęcie - SURÓWKA Z KALAREPY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Następnie starłam marchew. Użyłam tarki o drobnych oczkach.
Zdjęcie - SURÓWKA Z KALAREPY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ostatnie do starcia poszło jabłko. Zdjęcie - SURÓWKA Z KALAREPY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Skropiłam je sokiem z cytryny. Wsypałam pokrojony koperek. Zdjęcie - SURÓWKA Z KALAREPY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wymieszałam składniki z majonezem i jogurtem. Można pominąć majonez, sałatka będzie wtedy lżejsza. Proponuję wówczas dodać łyżeczkę musztardy. Przyprawiłam sałatkę solą i pieprzem. Smacznego!
Zdjęcie - SURÓWKA Z KALAREPY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów