Surówka coleslaw
Surówka obiadowa coleslaw, to taka, której głównym składnikiem jest kapusta. Moje pierwsze spotkanie z tą surówką miało miejsce ponad 10 lat temu w jednym z fast foodów w Anglii. Nie wiedziałam wtedy co to znaczy coleslaw i w jakim to jest języku. Wydawało mi się, że to po rosyjsku:) Nie mogłam też za żadne skarby świata rozpoznać jakie warzywo dominuje w surówce, kapusty w swoich dociekaniach nawet nie brałam pod uwagę:) Wiedziałam jedno - że bardzo mi smakowała.
Teraz do fast food’ów nie chodzę, dowiedziałam się też, że nazwa pochodzi z języka flamandzkiego koolsalade (czyli surówka z kapusty), i robię ją sama w domu. Próbowałam różnych wersji. Czasem dodaję kawałek czerwonej papryki, a białą kapustę mieszam z czerwoną (zwykle wtedy, gdy mam gości, bo poszatkowanej kapusty nagle robi się ilość wystarczająca na pułk wojska:)).
Moja podstawowa wersja do zwykłego obiadu w środku tygodnia wygląda mniej więcej tak:
Surówka coleslaw
ćwierć główki białej kapusty
2 średnie marchewki
1 średnia pietruszka
1 młody cieniutki por (biała część) lub ćwierć pęczka szczypiorku
3 - 4 łyżki majonezu
koperek
natka pietruszki
sól i pieprz
Kapustę drobno poszatkować, marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce, por pokroić w krążki, a szczypiorek posiekać. Koperek i pietruszkę drobno posiekać. Przygotowane warzywa wrzucić do miski, dodać majonez, sól i pieprz. Wymieszać i gotowe.