Suflet jabłkowy



Zdjęcie - Suflet jabłkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wczoraj odwiedziła nas moja ukochana kuzynka, a ja postanowiłam zrobić jej słodką niespodziankę. Długo rozmawialiśmy. Wspomnienia z dzieciństwa zawsze krążą wokół ogrodu naszej Babci. Ten ogród zawsze pełen był owoców, znajdował się tam hamak, z którego można było patrzeć na góry. Nasza kochana Babcia każdego dnia wieczorem obierała nam jabłka. Do dzisiejszego dnia zapach jabłek przypomina nam wakacyjne wizyty u siwiuteńkiej eleganckiej Pani w kapeluszu. Stwierdziłam, że nasze spotkanie również musi wiązać się z jabłkami. Ponieważ od dawna chciałam zrobić suflet postanowiłam, że będzie to suflet jabłkowy.

Suflet jabłkowy:

3 duże kwaśne jabłka
3 łyżki mąki
3 jajka
½ szklanki cukru
1 łyżka masła
1 szklanka mleka
1 łyżka cukru migdałowego
skóra z 1 cytryny
szczypta soli
tłuszcz do smarowania formy lub foremek
1 łyżka cukru


Jajka rozbijamy i rozdzielamy żółtka od białek.
Żółtka łączymy z cukrem i ucieramy. Do utartych żółtek dodajemy łyżkę masła i dalej ucieramy. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki i pieczemy w przez 10 min. w piekarniku (temp. 150 stopni). Po upieczeniu jabłka przeciskamy przez sitko do rondelka i delikatnie podgrzewamy. Ukręcone żółtka z masłem umieszczamy w naczyniu na garnku z gotującą się wodą. Nie możemy dopuścić do zagotowania się masy! Dolewamy podgrzane wcześniej mleko i startą skórkę z cytryny, a na koniec cukier waniliowy.
Masa musi zgęstnieć. Ubijamy białka z łyżką cukru na sztywno.
Jabłka przekładamy do masy.
Piekarnik nastawiamy na temp. 200 stopni.
Ubite z cukrem białka dodajemy do masy. Delikatnie i nie mieszamy za szybko!!!!
Przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego.
Ja piekę suflet w małych foremkach. Czas pieczenia ok. 15-20 min.
Suflet podajemy zaraz po upieczeniu kiedy góra trochę zbrązowieje.
Normalne jest to, że suflet trochę opada po wyciągnięciu z piekarnika dlatego podajemy szybko.

Przepisy z tych kategorii

Miska pełna zdrowia czyli mango „smoothie bowl” z chia
1

Miska pełna zdrowia czyli mang…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Lizaki lodowe z ogórka i melona
1

Lizaki lodowe z ogórka i melon…

food² food²
Food Square

Wegański czekoladowy krem z orzechami laskowymi

Wegański czekoladowy krem z or…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Lody truskawkowo-miętowe

Lody truskawkowo-miętowe

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Lody rabarbarowo-bzowe

Lody rabarbarowo-bzowe

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Truskawki z rabarbarem i ciastem jogurtowym – cobbler

Truskawki z rabarbarem i ciast…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Kruche ciasto z budyniową pianką
2

Kruche ciasto z budyniową pian…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Tort malinowy
2

Tort malinowy

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Sernik czekoladowy
1

Sernik czekoladowy

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Kruche ciasto z agrestem i pianką

Kruche ciasto z agrestem i pia…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Szybkie ciasto biszkoptowe z truskawkami
1

Szybkie ciasto biszkoptowe z t…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Omlet ze szpinakiem i boczkiem!
1

Omlet ze szpinakiem i boczkiem…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii