Suflet jabłkowy



Zdjęcie - Suflet jabłkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wczoraj odwiedziła nas moja ukochana kuzynka, a ja postanowiłam zrobić jej słodką niespodziankę. Długo rozmawialiśmy. Wspomnienia z dzieciństwa zawsze krążą wokół ogrodu naszej Babci. Ten ogród zawsze pełen był owoców, znajdował się tam hamak, z którego można było patrzeć na góry. Nasza kochana Babcia każdego dnia wieczorem obierała nam jabłka. Do dzisiejszego dnia zapach jabłek przypomina nam wakacyjne wizyty u siwiuteńkiej eleganckiej Pani w kapeluszu. Stwierdziłam, że nasze spotkanie również musi wiązać się z jabłkami. Ponieważ od dawna chciałam zrobić suflet postanowiłam, że będzie to suflet jabłkowy.

Suflet jabłkowy:

3 duże kwaśne jabłka
3 łyżki mąki
3 jajka
½ szklanki cukru
1 łyżka masła
1 szklanka mleka
1 łyżka cukru migdałowego
skóra z 1 cytryny
szczypta soli
tłuszcz do smarowania formy lub foremek
1 łyżka cukru


Jajka rozbijamy i rozdzielamy żółtka od białek.
Żółtka łączymy z cukrem i ucieramy. Do utartych żółtek dodajemy łyżkę masła i dalej ucieramy. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki i pieczemy w przez 10 min. w piekarniku (temp. 150 stopni). Po upieczeniu jabłka przeciskamy przez sitko do rondelka i delikatnie podgrzewamy. Ukręcone żółtka z masłem umieszczamy w naczyniu na garnku z gotującą się wodą. Nie możemy dopuścić do zagotowania się masy! Dolewamy podgrzane wcześniej mleko i startą skórkę z cytryny, a na koniec cukier waniliowy.
Masa musi zgęstnieć. Ubijamy białka z łyżką cukru na sztywno.
Jabłka przekładamy do masy.
Piekarnik nastawiamy na temp. 200 stopni.
Ubite z cukrem białka dodajemy do masy. Delikatnie i nie mieszamy za szybko!!!!
Przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego.
Ja piekę suflet w małych foremkach. Czas pieczenia ok. 15-20 min.
Suflet podajemy zaraz po upieczeniu kiedy góra trochę zbrązowieje.
Normalne jest to, że suflet trochę opada po wyciągnięciu z piekarnika dlatego podajemy szybko.

Przepisy z tych kategorii

Deser z malinami na jogurtach greckich

Deser z malinami na jogurtach…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Pudding chia z musem owocowym

Pudding chia z musem owocowym

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Lody czekoladowe z brownie dla NieAlergika

Lody czekoladowe z brownie dla…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Bananowy budyń z kaszy jaglanej

Bananowy budyń z kaszy jaglane…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sorbet czereśniowy i historia z dreszczykiem w tle

Sorbet czereśniowy i historia…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Jagody zapiekane w cieście czyli jagodowe clafoutis

Jagody zapiekane w cieście czy…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Przepisy z tych kategorii

Mufinki z ricottą

Mufinki z ricottą

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Tarta z kremem waniliowym, owocami lata i galaretką z białego wina

Tarta z kremem waniliowym, owo…

food² food²
Food Square

Kokosowy Eton Mess  jagodowo - malinowy

Kokosowy Eton Mess jagodowo -…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Lody czekoladowo-fistaszkowe

Lody czekoladowo-fistaszkowe

Tyna Tyna
In cooking we trust

Biszkopt z kremem budyniowym i truskawkami
1

Biszkopt z kremem budyniowym i…

atina atina
Tak sobie pichcę...

Marmurkowe lody truskawkowe z mlekiem kokosowym

Marmurkowe lody truskawkowe z…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna