Suflet jabłkowy



Zdjęcie - Suflet jabłkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wczoraj odwiedziła nas moja ukochana kuzynka, a ja postanowiłam zrobić jej słodką niespodziankę. Długo rozmawialiśmy. Wspomnienia z dzieciństwa zawsze krążą wokół ogrodu naszej Babci. Ten ogród zawsze pełen był owoców, znajdował się tam hamak, z którego można było patrzeć na góry. Nasza kochana Babcia każdego dnia wieczorem obierała nam jabłka. Do dzisiejszego dnia zapach jabłek przypomina nam wakacyjne wizyty u siwiuteńkiej eleganckiej Pani w kapeluszu. Stwierdziłam, że nasze spotkanie również musi wiązać się z jabłkami. Ponieważ od dawna chciałam zrobić suflet postanowiłam, że będzie to suflet jabłkowy.

Suflet jabłkowy:

3 duże kwaśne jabłka
3 łyżki mąki
3 jajka
½ szklanki cukru
1 łyżka masła
1 szklanka mleka
1 łyżka cukru migdałowego
skóra z 1 cytryny
szczypta soli
tłuszcz do smarowania formy lub foremek
1 łyżka cukru


Jajka rozbijamy i rozdzielamy żółtka od białek.
Żółtka łączymy z cukrem i ucieramy. Do utartych żółtek dodajemy łyżkę masła i dalej ucieramy. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki i pieczemy w przez 10 min. w piekarniku (temp. 150 stopni). Po upieczeniu jabłka przeciskamy przez sitko do rondelka i delikatnie podgrzewamy. Ukręcone żółtka z masłem umieszczamy w naczyniu na garnku z gotującą się wodą. Nie możemy dopuścić do zagotowania się masy! Dolewamy podgrzane wcześniej mleko i startą skórkę z cytryny, a na koniec cukier waniliowy.
Masa musi zgęstnieć. Ubijamy białka z łyżką cukru na sztywno.
Jabłka przekładamy do masy.
Piekarnik nastawiamy na temp. 200 stopni.
Ubite z cukrem białka dodajemy do masy. Delikatnie i nie mieszamy za szybko!!!!
Przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego.
Ja piekę suflet w małych foremkach. Czas pieczenia ok. 15-20 min.
Suflet podajemy zaraz po upieczeniu kiedy góra trochę zbrązowieje.
Normalne jest to, że suflet trochę opada po wyciągnięciu z piekarnika dlatego podajemy szybko.

Przepisy z tych kategorii

Afrykańskie pączki. Kokosowe!

Afrykańskie pączki. Kokosowe!

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Pełnoziarnisty chleb z kaszą jaglaną i rodzynkami

Pełnoziarnisty chleb z kaszą j…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb gryczany zwany tatarczuchem spod Radomska  - lutowa piekarnia

Chleb gryczany zwany tatarczuc…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Gniazdka parzone (najlepsze)

Gniazdka parzone (najlepsze)

Kasia Kasia
Pełny talerz

Chleb gryczany na zakwasie. Lutowa Piekarnia na tropie tatarczucha…

Chleb gryczany na zakwasie. Lu…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Drożdżowe zawijane bułeczki ze śliwkami, jabłkami, rodzynkami i migdałami

Drożdżowe zawijane bułeczki ze…

duszek duszek
Potrawy regionalne

Przepisy z tych kategorii

Mini bezy z marakują

Mini bezy z marakują

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Budyniowe tiramisu

Budyniowe tiramisu

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Krem czekoladowy z awokado. Dieta - szybka przemiana

Krem czekoladowy z awokado. Di…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ryż z jabłkami i cynamonem

Ryż z jabłkami i cynamonem

Dzi Dzi
karmelowy

Wegańska galaretka

Wegańska galaretka

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Panna cotta z truskawkami

Panna cotta z truskawkami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty