Suflet jabłkowy



Zdjęcie - Suflet jabłkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wczoraj odwiedziła nas moja ukochana kuzynka, a ja postanowiłam zrobić jej słodką niespodziankę. Długo rozmawialiśmy. Wspomnienia z dzieciństwa zawsze krążą wokół ogrodu naszej Babci. Ten ogród zawsze pełen był owoców, znajdował się tam hamak, z którego można było patrzeć na góry. Nasza kochana Babcia każdego dnia wieczorem obierała nam jabłka. Do dzisiejszego dnia zapach jabłek przypomina nam wakacyjne wizyty u siwiuteńkiej eleganckiej Pani w kapeluszu. Stwierdziłam, że nasze spotkanie również musi wiązać się z jabłkami. Ponieważ od dawna chciałam zrobić suflet postanowiłam, że będzie to suflet jabłkowy.

Suflet jabłkowy:

3 duże kwaśne jabłka
3 łyżki mąki
3 jajka
½ szklanki cukru
1 łyżka masła
1 szklanka mleka
1 łyżka cukru migdałowego
skóra z 1 cytryny
szczypta soli
tłuszcz do smarowania formy lub foremek
1 łyżka cukru


Jajka rozbijamy i rozdzielamy żółtka od białek.
Żółtka łączymy z cukrem i ucieramy. Do utartych żółtek dodajemy łyżkę masła i dalej ucieramy. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki i pieczemy w przez 10 min. w piekarniku (temp. 150 stopni). Po upieczeniu jabłka przeciskamy przez sitko do rondelka i delikatnie podgrzewamy. Ukręcone żółtka z masłem umieszczamy w naczyniu na garnku z gotującą się wodą. Nie możemy dopuścić do zagotowania się masy! Dolewamy podgrzane wcześniej mleko i startą skórkę z cytryny, a na koniec cukier waniliowy.
Masa musi zgęstnieć. Ubijamy białka z łyżką cukru na sztywno.
Jabłka przekładamy do masy.
Piekarnik nastawiamy na temp. 200 stopni.
Ubite z cukrem białka dodajemy do masy. Delikatnie i nie mieszamy za szybko!!!!
Przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego.
Ja piekę suflet w małych foremkach. Czas pieczenia ok. 15-20 min.
Suflet podajemy zaraz po upieczeniu kiedy góra trochę zbrązowieje.
Normalne jest to, że suflet trochę opada po wyciągnięciu z piekarnika dlatego podajemy szybko.

Przepisy z tych kategorii

Mocno owocowy kisiel

Mocno owocowy kisiel

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Ryż zapiekany z jabłkami
1

Ryż zapiekany z jabłkami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Zdrowy mus czekoladowy z letnimi owocami

Zdrowy mus czekoladowy z letni…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Cobbler z korzennnymi śliwkami
1

Cobbler z korzennnymi śliwkami

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Dyniowo-kokosowa panna cotta

Dyniowo-kokosowa panna cotta

figmara figmara
figowe smaki

Panna Cotta z białą czekoladą

Panna Cotta z białą czekoladą

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Jesienny jogurt z pieczonymi śliwkami i  orzechami

Jesienny jogurt z pieczonymi ś…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Trufelki z płatków owsianych - fałszywe marcepanki

Trufelki z płatków owsianych -…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Mus śliwkowo-czekoladowy
1

Mus śliwkowo-czekoladowy

figmara figmara
figowe smaki

Domowe żelki + film - Jak zrobić- Smakowite Dania

Domowe żelki + film - Jak zrob…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Kawowa panna cotta z sosem karmelowym
1

Kawowa panna cotta z sosem kar…

food² food²
Food Square

Fantazyjny deser, czyli jogurt naturalny z frużeliną wiśniową

Fantazyjny deser, czyli jogurt…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna