Suflet czekoladowy "1"
Delikatny suflet czekoladowy chrupiący z wierzchu wilgotny w środku i takie połączenie właśnie lubię ,
naprawdę jest pyszny – aż chce się jeść...
1 SZKLANKA MLEKA
100 G. CZEKOLADY MLECZNEJ
5 ŁYŻEK MASŁA
2 ŁYŻKI MAKI PSZENNEJ
1,5 ŁYŻKI CUKRU PUDRU + 1 ŁYŻKA CUKRU PUDRU DO POSYPANIA
3 JAJKA
1 ŁYŻKA CUKRU TRZCINOWEGO
Mleko zagotuj z czekoladą i cukrem trzcinowym, w drugim garnuszku roztop masło i wymieszaj z mąką na jednolita masę . Wlej teraz masę czekoladową do masła i szybko mieszaj by nie powstały grudki – zagotuj , odstaw do lekkiego przestudzenia. Następnie wbij żółtka i wymieszaj . Ubij białka na sztywną pianę i wsyp cukier puder – jeszcze chwilę ubijaj do uzyskania delikatnej piany, wymieszaj delikatnie z masa i przelej do wysmarowanych wcześniej tłuszczem kokilek . Piec w nagrzanym piekarniku 180 C termoobieg ok. 20-30 minut, po upieczeniu pozostaw jeszcze chwilę w piekarniku. Przed podaniem posyp cukrem pudrem .
SMACZNEGO