Styropian z sezonowymi owocami

Styropian z  sezonowymi owocami

Zdjęcie - Styropian z  sezonowymi owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kolejne proste i pyszne ciasto, które świetnie smakuje z dodatkiem owoców sezonowych. Możecie do niego dodać truskawki, maliny, porzeczki, borówki czy jak ja jagody kamczackie. Smakiem przypomina sernik, dzięki dodatkowi jogurtu. Wygląda apetycznie i dobrze się kroi, więc jeśli jeszcze nie robiliście wypróbujcie koniecznie.

Ciasto kruche:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 masło lub margaryna (250 g)


Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części i wkładamy do zamrażalnika na co najmniej godzinę. Po tym czasie połowę ciasta ścieramy na tarce na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (23x33 cm).

Pianka:

  • 1 litr jogurtu naturalnego (lub gęstej śmietany 18%)
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie śmietankowe (40 g)
  • szczypta soli
  • ok 1 szklanki owoców (u mnie jagody kamczackie)

Białka ubijamy z solą, a gdy piana będzie gęsta wsypujemy partiami cukier. Następnie delikatnie mieszamy z budyniami, powinna powstać gęsta i lśniąca masa. Do gotowej masy budyniowej dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy. Piankę wykładamy na kruche ciasto, a na niej rozkładamy równomiernie owoce. Na owoce ścieramy drugą część ciasta. Całość pieczemy przez ok 60 minut w 180 st. C. Przed podaniem można dodatkowo posypać ciasto cukrem pudrem



Zdjęcie - Styropian z  sezonowymi owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Styropian z  sezonowymi owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów