Strucla z powidłami

Strucla z powidłami

Ciasto drożdżowe uczy mnie cierpliwości. Wyrasta dość wolno, ale konsekwentnie. Potrzebuje czasu i spokoju. Nie ma mowy o pośpiechu. Warto poczekać, a odwdzięczy nam się puszystością i smakiem. Nie można mu się oprzeć. W duecie z kubkiem mleka lub, jak kto woli, kawy smakuje obłędnie. Muszę przyznać, że ostatnio bardzo polubiłam przygotowywanie różnych wypieków z ciasta drożdżowego. Często eksperymentuję nie tylko ze słodkimi drożdżówkami, ale też pieczywem. Lubię obserwować jak wyrasta i uwielbiam zapach piekącego się w piekarniku drożdżowego ciasta rozchodzący się po całym domu.Zdjęcie - Strucla z powidłami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki: 375 g mąki pszennej, 1 jajko,  150 ml mleka, 45 g cukru, 4 g cukru waniliowego, 50 g miękkiego masła, 1/2 łyżeczki soli, 7 g suchych drożdży

Ponadto:150 g powideł, mleko do posmarowania

Kruszonka: 50 g masła, 10 płaskich łyżek mąki, 4 łyżki cukru, cukier waniliowyZdjęcie - Strucla z powidłami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPrzygotowanie:Drożdże mieszamy z mąką. Jajko roztrzepujemy z mlekiem, cukrem i cukrem waniliowym. Do miski wsypujemy mąkę, robimy dołek i wlewamy mleko z jajkami, dodajemy masło, sól i wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (np do piekarnika nagrzanego do 35 st. C) na około 1,5 godz.Po tym czasie wyjmujemy ciasto, krótko wyrabiamy i wałkujemy na grubość około 4 mm. Smarujemy powidłami i zwijamy. Układamy na wyłożonej pergaminem blasze i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, ostrym nożem, nacinamy struclę pośrodku, prawie do samej blachy.
Zdjęcie - Strucla z powidłami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Odstawiamy i czekamy, aż strucla "rozłoży" się na boki. Przed samym pieczeniem smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około 45 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Zdjęcie - Strucla z powidłami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów