Strucla z makiem
Świąteczna, drożdżowa strucla z makiem z dodatkiem oleju Kujawskiego 3 ziarna.
Olej ten wyjątkowa mieszanka oleju z rzepaku, lnu i pestek dyni o wysokiej temperaturze dymienia. Dzięki temu świetnie nadaje się do smażenia, gotowania, jak i do pieczenia.
Ma szklaną, ekologiczną butelkę 🍀 i jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3, zawiera również witaminy E i K.
Składniki na struclę z makiem:
- 420 g mąki pszennej
- 2 małe jajka
- 130 ml letniego mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru + dodatkowa łyżeczka do zaczynu drożdżowego
- szczypta soli
- 4 łyżki oleju Kujawskiego 3 Ziarna
- 300 – 350 g masy makowej
Jak upiec struclę z makiem?
W letnim mleku rozpuścić świeże drożdże z łyżeczką cukru.
Do misy przesiać mąkę pszenną, dodać jajka, mleko z drożdżami, cukier i sól. Wyrabiać ciasto i po chwili dolać olej Kujawski 3 Ziarna.
Wyrobione ciasto na struclę z makiem podsypać odrobiną mąki i odstawić do wyrastania pod ściereczką na ok. 1 godz, aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie wyrośnięte ciasto drożdżowe na struclę z makiem przełożyć na blat posypany mąką. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować masą makową i zwinąć ciasno w roladę. Roladę podzielić na dwie części.
Każdą struclę z makiem naciąć wzdłuż i opleść wokół własnej osi. Strucle z makiem przełożyć do dwóch keksówek o długości 24 cm – wyłożonych papierem do pieczenia. Strucle z makiem odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 15 min.
Przed samym pieczeniem wierzch strucli posmarować mlekiem.
Struclę z makiem piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni C sw trybie “góra-dół” przez ok. 35 min.
Po upieczeniu strucle z makiem udekorować lukrem i skórką pomarańczową.
Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 2 godz.
Stopień trudności: średni