Strucla makowa z marcepanem
W tym roku wypróbowałam nowy przepis na struclę. Zdecydowanie mogę polecić to ciasto - z przepisu Marii Disslowej - świetnie się rozwałkowuje i nie pęka w czasie pieczenia. Przepis na nadzienie znalazłam w swoich notatkach. Trochę się obawiałam, bo nigdy jeszcze nie robiłam ani tego ciasta, ani nadzienia, ale wyszło bardzo dobrze i jeżeli jeszcze kiedyś będę piekła struclę, to zdecyduję się również na ten przepis.
Z podanych proporcji wyszły mi trzy dość duże strucle.
Składniki:
Ciasto: 16 dag masła
2 żółtka
2 całe jajka
6 dag cukru
5 dag drożdży
1/4 l mleka
60 dag mąki
skórka starta z jednej cytryny
łyżeczka soli
Nadzienie: 300 g maku
2 szklanki śmietany 30%
2 jajka
40 dag masy marcepanowej
2 łyżeczki esencji migdałowej
100 g rodzynek
opakowanie skórki pomarańczowej
2 łyżeczki cynamonu
cukier do smaku
Lukier: 2 białka
szklanka cukru pudru
sok z 1 cytryny
Przygotowanie ciasta:
Masło utrzyj na białą, puszystą masę. Dodawaj stopniowo cukier i jajka, oraz skórkę cytrynową. Przesiej mąkę i sól. Mleko zagrzej, rozpuść w nim drożdże, dodaj do ciasta. Całość zagnieć, dobrze wyrób i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Przygotowanie masy makowej:
Dzień wcześniej zalej mak wrzątkiem i odstaw na całą noc. Rano porządnie odciśnij wodę i zmiel mak dwa razy w maszynce. Wymieszaj zmielony mak ze śmietaną i zagrzej na małym ogniu. Masę marcepanową podziel na małe kawałeczki i wrzuć do maku. Tak długo podgrzewaj masę na niewielkim ogniu (cały czas mieszając), aż marcepan rozpuści się. Dodaj wtedy pozostałe składniki (oprócz jajek), dobrze wymieszaj, i zostaw, żeby masa trochę ostygła. Dodaj jajka, wymieszaj.
Przygotowanie strucli:
Ciasto podziel na dwie lub trzy części. Każdą z części rozwałkuj na kształt prostokąta. Posmaruj ciasto masą makową i zwiń dość ciasno, końce podwijając pod spód. Następnie owiń struclę pergaminem wysmarowanym olejem i ciasno zawiń. Gotowe strucle piecz przez 45-50 minut w 180 stopniach.
Lukier:
Białka zmiksuj z cukrem i sokiem cytrynowym, do momentu, aż staną się lśniące. Gotowym lukrem posmaruj wystudzone strucle.