Strucla makowa z marcepanem

Strucla makowa z marcepanem

W tym roku wypróbowałam nowy przepis na struclę. Zdecydowanie mogę polecić to ciasto - z przepisu Marii Disslowej - świetnie się rozwałkowuje i nie pęka w czasie pieczenia. Przepis na nadzienie znalazłam w swoich notatkach. Trochę się obawiałam, bo nigdy jeszcze nie robiłam ani tego ciasta, ani nadzienia, ale wyszło bardzo dobrze i jeżeli jeszcze kiedyś będę piekła struclę, to zdecyduję się również na ten przepis.

Z podanych proporcji wyszły mi trzy dość duże strucle.

Składniki:

Ciasto: 16 dag masła

2 żółtka

2 całe jajka

6 dag cukru

5 dag drożdży

1/4 l mleka

60 dag mąki

skórka starta z jednej cytryny

łyżeczka soli

Nadzienie: 300 g maku

2 szklanki śmietany 30%

2 jajka

40 dag masy marcepanowej

2 łyżeczki esencji migdałowej

100 g rodzynek

opakowanie skórki pomarańczowej

2 łyżeczki cynamonu

cukier do smaku

Lukier: 2 białka

szklanka cukru pudru

sok z 1 cytryny

Przygotowanie ciasta:

Masło utrzyj na białą, puszystą masę. Dodawaj stopniowo cukier i jajka, oraz skórkę cytrynową. Przesiej mąkę i sól. Mleko zagrzej, rozpuść w nim drożdże, dodaj do ciasta. Całość zagnieć, dobrze wyrób i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Przygotowanie masy makowej:

Dzień wcześniej zalej mak wrzątkiem i odstaw na całą noc. Rano porządnie odciśnij wodę i zmiel mak dwa razy w maszynce. Wymieszaj zmielony mak ze śmietaną i zagrzej na małym ogniu. Masę marcepanową podziel na małe kawałeczki i wrzuć do maku. Tak długo podgrzewaj masę na niewielkim ogniu (cały czas mieszając), aż marcepan rozpuści się. Dodaj wtedy pozostałe składniki (oprócz jajek), dobrze wymieszaj, i zostaw, żeby masa trochę ostygła. Dodaj jajka, wymieszaj.

Przygotowanie strucli:

Ciasto podziel na dwie lub trzy części. Każdą z części rozwałkuj na kształt prostokąta. Posmaruj ciasto masą makową i zwiń dość ciasno, końce podwijając pod spód. Następnie owiń struclę pergaminem wysmarowanym olejem i ciasno zawiń. Gotowe strucle piecz przez 45-50 minut w 180 stopniach.

Lukier:

Białka zmiksuj z cukrem i sokiem cytrynowym, do momentu, aż staną się lśniące. Gotowym lukrem posmaruj wystudzone strucle.

Zdjęcie - Strucla makowa z marcepanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów