Strucla drożdżowa z serem
Strucla drożdżowa z nadzieniem serowym to tradycyjny staropolski wypiek. U mnie w domu piekła ją moja babcia, a teraz moja mama i ja, polecam. Ciasto drożdżowe zawsze jest pyszne, pasuje szczególnie do kubka kawy, herbaty, kakao, mniam!
Składniki na ciasto:
- 50 dag mąki
- 2 łyżki wody
- 25 dag masła lub margaryny
- 10 dag drożdży
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
Masa serowa:
- 50 dag sera
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 cukier waniliowy
Masa serowa: jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać ser (zmielony x 2), wszystko dokładnie połączyć.
Mąkę przesiać przez sito, zrobić w środku dołek. Wrzucić do środka rozkruszone drożdże, dodać wodę, cukier, jajka, masło lub margarynę i zarobić ciasto.
Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część grubo rozwałkować, podsypując grubo mąką, żeby się nie przykleiło. Nałożyć masę serową, zwinąć ciasto, włożyć do keksówki, zawinąć w papier do pieczenia. Pozostawić trochę luzu między ciastem a papierem.
Piec ok 30-40 minut w 160 – 180 stopni (ja piekę zawsze w termoobiegu, więc w tej niższej temperaturze). Po wystygnięciu polukrować.
Smacznego!