Strucla drożdżowa z serem

Strucla drożdżowa z serem

Zdjęcie - Strucla drożdżowa z serem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Strucla drożdżowa z nadzieniem serowym to tradycyjny staropolski wypiek. U mnie w domu piekła ją moja babcia, a teraz moja mama i ja, polecam. Ciasto drożdżowe zawsze jest pyszne, pasuje szczególnie do kubka kawy, herbaty, kakao, mniam!

Składniki na ciasto:

  • 50 dag mąki
  • 2 łyżki wody
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 10 dag drożdży
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru

Masa serowa:

  • 50 dag sera
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy

Masa serowa:  jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać ser (zmielony x 2), wszystko dokładnie połączyć.

Mąkę przesiać przez sito, zrobić w środku dołek. Wrzucić do środka rozkruszone drożdże, dodać wodę, cukier, jajka, masło lub margarynę i zarobić ciasto.

Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część grubo rozwałkować, podsypując grubo mąką, żeby się nie przykleiło. Nałożyć masę serową, zwinąć ciasto, włożyć do keksówki, zawinąć w papier do pieczenia. Pozostawić trochę luzu między ciastem a papierem.

Piec ok 30-40 minut w 160 – 180 stopni (ja piekę zawsze w termoobiegu, więc w tej niższej temperaturze). Po wystygnięciu polukrować.

Zdjęcie - Strucla drożdżowa z serem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Zdjęcie - Strucla drożdżowa z serem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów