Steki jagnięce

Steki jagnięce
Biedronka sprawiła miłośnikom jagnięciny nie lada niespodziankę. W sprzedaży pokazało się kilka rodzajów jagnięcych kotlecików, steków, z kością i bez. Kupiliśmy ładnie wyglądające steki z udźca jagnięcego. Tym razem tylko pieprz, sól, oliwa i patelnia grillowa. Wyszło znakomicie, mięso miękkie, soczyste, niestety nikt nie zdecydował się przerwać jedzenia aby zrobić zdjęcie mięsa po przekrojeniu - zdjęcia w przekroju nie ma! Jagnięcinę irlandzką z Biedronki polecam! było pysznie.

Zdjęcie - Steki jagnięce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
składniki
2 steki jagnięce bez kości - z udźca jagnięcego (300 g)
sól morska
pieprz młotkowy z kolendrą
2 - 3 łyżki oliwy

przygotowanie
Steki umyć i osuszyć. Posolić posypać pieprzem, włożyć do miseczki, polać oliwą. Obtoczyć mięso ze wszystkich stron w oliwie, marynować w temperaturze pokojowej co najmniej 30 minut, do 1 godziny. Rozgrzać patelnię grillową. Położyć jagnięcinę. Smażyć około 8 - 10 minut co jakiś czas przewracając. Przełożyć kotleciki na talerz, przykryć i niech odpoczną 3 minuty. Podawać! Smacznego!

Zdjęcie - Steki jagnięce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Steki jagnięce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Steki jagnięce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Steki jagnięce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów