Stek z tuńczyka
Stek z tuńczyka na rukoli – doskonałe i lekkie danie nie tylko na piątek . Ryba, która tak przyrządzona nie smakuje kompletnie jak ryba, a najlepszy kawałek delikatnego mięsa. Lekko zgrillowana z zewnątrz z półsurowym, delikatnym wnętrzem. Polana pyszną oliwą z oliwek z rozmarynem. Wszyscy amatorzy sushi i carpaccio z ryb będą zachwyceni. Tuńczyk przygotowany w ten sposób smakuje naprawdę wybornie…
SKŁADNIKI:
2 plastry świeżego tuńczyka
rukola
50 ml oliwy z oliwek (użyłam Monini extra vergine)
sól gruboziarnista
pieprz
świeże listki rozmarynu
Oliwę wymieszaj w szklanym naczyniu z 1/4 łyżeczki soli, odrobiną pieprzu i świeżymi listkami rozmarynu. Odstaw na około 2 godziny.
Tuńczyka połóż na dobrze rozgrzanej patelni grillowej lub grillu (bez tłuszczu !) i obsmaż krótko (po około 1 minucie) z każdej ze strony. Ryba ma się tylko delikatnie ściąć z zewnątrz.
Następnie przełóż rybę na talerze z rukolą i polej przygotowaną wcześniej oliwą.
Podawaj natychmiast. Rybę podałam z sałatką z pomidorów z tego przepisu.
SMACZNEGO