Stefanka – przepis

Najlepsze, przekładane ciasto miodowe jakie do tej pory jadłam. Wszystkie składniki są wspaniale ze sobą skomponowane i niczego nie jest za dużo. Pomimo, iż wygląda na skomplikowane, jest zupełnie odwrotnie. Ciasto jest bardzo popularne w okresie świąt Bożego Narodzenia, ale na inne uroczystości domowe również świetnie się nadaje. Wspaniale się kroi i nic nie wycieka, a kawałki wyglądają bardzo estetycznie. Pamiętajmy, aby każde ciasto, które posiada stężałą polewę kroić gorącym długim noże, uchroni to przed popękaniem wierzchu. Polecam wypróbować to przepyszne ciasto. Za przepis dziękuję Iguanie. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody

SKŁADNIKI NA MASĘ:

  • 1 l mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g masła lub margaryny
  • 16 g cukru waniliowego
  • 9 łyżek kaszy manny

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej
  • 1 czubata łyżka masła

Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i szybko zagniatamy, aż konsystencja będzie gładka i jednolita. Trzy blaszki o wym. 33×23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na trzy części i wylepiamy nim foremki. Pieczemy w temp. 160 C przez ok. 15 min do uzyskania złotego koloru.

Mleko gotujemy razem z cukrem, cukrem waniliowym oraz masłem. Doprowadzone do wrzenia odstawiamy i dodajemy po łyżce kaszę cały czas energicznie mieszając. Ponownie gotujemy cały czas mieszając, aż konsystencja będzie przypominała budyń. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia.

Jeden blat ciasta przekładamy do tej samej foremki, w której się piekły i dodajemy połowę masy. Przykrywamy drugim blatem lekko dociskając i wylewamy pozostałą część masy. Przykrywamy ostatnim blatem ponownie lekko dociskamy. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem i smarujemy wierzch ciasta. Zostawiamy do stężenia czekolady. Ciasto wkładamy na minimum kilka godzin do lodówki, najlepiej smakuje następnego dnia. Smacznego.

Zdjęcie - Stefanka – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Stefanka – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tagi: Czekolada, Kasza manna, Miód, Wanilia

 

Przepisy z tych kategorii

Kostka cappuccino

Kostka cappuccino

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tort makowy z kremem marcepanowym

Tort makowy z kremem marcepano…

food² food²
Food Square

Odwrócona rolada makowa, czyli ciemne ciasto i biały mak

Odwrócona rolada makowa, czyli…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Ciasto japonka

Ciasto japonka

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Małpi chlebek – monkey bread
1

Małpi chlebek – monkey bread

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto Marysieńka
4

Ciasto Marysieńka

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Faworki z krupczatką
1

Faworki z krupczatką

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Miodownik z orzechową wkładką

Miodownik z orzechową wkładką

Beti Beti
kruche babeczki

Sernik kawowy z bezą i kremem
1

Sernik kawowy z bezą i kremem

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Sernik gotowany na miodowych ciastach

Sernik gotowany na miodowych c…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Ciasto z bananami „bananowy puszek”
1

Ciasto z bananami „bananowy pu…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Jajka z dynią i boczniakami po indyjsku
1

Jajka z dynią i boczniakami po…

Dzi Dzi
karmelowy