Stefanka – przepis

Najlepsze, przekładane ciasto miodowe jakie do tej pory jadłam. Wszystkie składniki są wspaniale ze sobą skomponowane i niczego nie jest za dużo. Pomimo, iż wygląda na skomplikowane, jest zupełnie odwrotnie. Ciasto jest bardzo popularne w okresie świąt Bożego Narodzenia, ale na inne uroczystości domowe również świetnie się nadaje. Wspaniale się kroi i nic nie wycieka, a kawałki wyglądają bardzo estetycznie. Pamiętajmy, aby każde ciasto, które posiada stężałą polewę kroić gorącym długim noże, uchroni to przed popękaniem wierzchu. Polecam wypróbować to przepyszne ciasto. Za przepis dziękuję Iguanie. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody

SKŁADNIKI NA MASĘ:

  • 1 l mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g masła lub margaryny
  • 16 g cukru waniliowego
  • 9 łyżek kaszy manny

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej
  • 1 czubata łyżka masła

Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i szybko zagniatamy, aż konsystencja będzie gładka i jednolita. Trzy blaszki o wym. 33×23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na trzy części i wylepiamy nim foremki. Pieczemy w temp. 160 C przez ok. 15 min do uzyskania złotego koloru.

Mleko gotujemy razem z cukrem, cukrem waniliowym oraz masłem. Doprowadzone do wrzenia odstawiamy i dodajemy po łyżce kaszę cały czas energicznie mieszając. Ponownie gotujemy cały czas mieszając, aż konsystencja będzie przypominała budyń. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia.

Jeden blat ciasta przekładamy do tej samej foremki, w której się piekły i dodajemy połowę masy. Przykrywamy drugim blatem lekko dociskając i wylewamy pozostałą część masy. Przykrywamy ostatnim blatem ponownie lekko dociskamy. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem i smarujemy wierzch ciasta. Zostawiamy do stężenia czekolady. Ciasto wkładamy na minimum kilka godzin do lodówki, najlepiej smakuje następnego dnia. Smacznego.

Zdjęcie - Stefanka – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Stefanka – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tagi: Czekolada, Kasza manna, Miód, Wanilia

 

Przepisy z tych kategorii

Małpi chlebek – monkey bread
1

Małpi chlebek – monkey bread

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto Marysieńka
4

Ciasto Marysieńka

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tort chałwowy

Tort chałwowy

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tort dla Jacka Skellingtona

Tort dla Jacka Skellingtona

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Tort czekoladowy z adwokatowym kremem
1

Tort czekoladowy z adwokatowym…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sernik jagodowy pieczony (z mrożonymi jagodami)
2

Sernik jagodowy pieczony (z mr…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Burgery drobiowe z kaszą jaglaną
1

Burgery drobiowe z kaszą jagla…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Nutella z kaszy jaglanej
1

Nutella z kaszy jaglanej

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Kasza gryczana z porem i brukselką

Kasza gryczana z porem i bruks…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Placuszki z kaszy gryczanej i cukinii

Placuszki z kaszy gryczanej i…

Qchnia24 Qchnia24
Qchnia24

Papryka faszerowana kaszą jęczmienną z pieczarkami i parmezanem

Papryka faszerowana kaszą jęcz…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Krupnik

Krupnik

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne