Stefanka – przepis

Najlepsze, przekładane ciasto miodowe jakie do tej pory jadłam. Wszystkie składniki są wspaniale ze sobą skomponowane i niczego nie jest za dużo. Pomimo, iż wygląda na skomplikowane, jest zupełnie odwrotnie. Ciasto jest bardzo popularne w okresie świąt Bożego Narodzenia, ale na inne uroczystości domowe również świetnie się nadaje. Wspaniale się kroi i nic nie wycieka, a kawałki wyglądają bardzo estetycznie. Pamiętajmy, aby każde ciasto, które posiada stężałą polewę kroić gorącym długim noże, uchroni to przed popękaniem wierzchu. Polecam wypróbować to przepyszne ciasto. Za przepis dziękuję Iguanie. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody

SKŁADNIKI NA MASĘ:

  • 1 l mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g masła lub margaryny
  • 16 g cukru waniliowego
  • 9 łyżek kaszy manny

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej
  • 1 czubata łyżka masła

Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i szybko zagniatamy, aż konsystencja będzie gładka i jednolita. Trzy blaszki o wym. 33×23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na trzy części i wylepiamy nim foremki. Pieczemy w temp. 160 C przez ok. 15 min do uzyskania złotego koloru.

Mleko gotujemy razem z cukrem, cukrem waniliowym oraz masłem. Doprowadzone do wrzenia odstawiamy i dodajemy po łyżce kaszę cały czas energicznie mieszając. Ponownie gotujemy cały czas mieszając, aż konsystencja będzie przypominała budyń. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia.

Jeden blat ciasta przekładamy do tej samej foremki, w której się piekły i dodajemy połowę masy. Przykrywamy drugim blatem lekko dociskając i wylewamy pozostałą część masy. Przykrywamy ostatnim blatem ponownie lekko dociskamy. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem i smarujemy wierzch ciasta. Zostawiamy do stężenia czekolady. Ciasto wkładamy na minimum kilka godzin do lodówki, najlepiej smakuje następnego dnia. Smacznego.

Zdjęcie - Stefanka – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Stefanka – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tagi: Czekolada, Kasza manna, Miód, Wanilia

 

Przepisy z tych kategorii

Szwedzki jabłecznik

Szwedzki jabłecznik

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Ciasto czekoladowe z masłem orzechowym
1

Ciasto czekoladowe z masłem or…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Orzechowa kostka
1

Orzechowa kostka

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Czekoladowo-różany sernik na Walentynki

Czekoladowo-różany sernik na W…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Biszkopt z kremem i musem truskawkowym
1

Biszkopt z kremem i musem trus…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Tort czekoladowy bez wyrzutów sumienia

Tort czekoladowy bez wyrzutów…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Przepisy z tych kategorii

Biszkopt genueński
1

Biszkopt genueński

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto czekoladowo - wafelkowa rozkosz

Ciasto czekoladowo - wafelkowa…

Beti Beti
kruche babeczki

Czekoladowy sernik bez pieczenia
1

Czekoladowy sernik bez pieczen…

duszek duszek
Potrawy regionalne

Szarlotka gruszkowa
4

Szarlotka gruszkowa

A_SE A_SE
Shabbyeat

Rolada jagodowa w serca
1

Rolada jagodowa w serca

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Czekoladowe ciasto z fasoli i  bananów
1

Czekoladowe ciasto z fasoli i…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki