Stefanka – przepis

Najlepsze, przekładane ciasto miodowe jakie do tej pory jadłam. Wszystkie składniki są wspaniale ze sobą skomponowane i niczego nie jest za dużo. Pomimo, iż wygląda na skomplikowane, jest zupełnie odwrotnie. Ciasto jest bardzo popularne w okresie świąt Bożego Narodzenia, ale na inne uroczystości domowe również świetnie się nadaje. Wspaniale się kroi i nic nie wycieka, a kawałki wyglądają bardzo estetycznie. Pamiętajmy, aby każde ciasto, które posiada stężałą polewę kroić gorącym długim noże, uchroni to przed popękaniem wierzchu. Polecam wypróbować to przepyszne ciasto. Za przepis dziękuję Iguanie. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody

SKŁADNIKI NA MASĘ:

  • 1 l mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g masła lub margaryny
  • 16 g cukru waniliowego
  • 9 łyżek kaszy manny

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej
  • 1 czubata łyżka masła

Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i szybko zagniatamy, aż konsystencja będzie gładka i jednolita. Trzy blaszki o wym. 33×23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na trzy części i wylepiamy nim foremki. Pieczemy w temp. 160 C przez ok. 15 min do uzyskania złotego koloru.

Mleko gotujemy razem z cukrem, cukrem waniliowym oraz masłem. Doprowadzone do wrzenia odstawiamy i dodajemy po łyżce kaszę cały czas energicznie mieszając. Ponownie gotujemy cały czas mieszając, aż konsystencja będzie przypominała budyń. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia.

Jeden blat ciasta przekładamy do tej samej foremki, w której się piekły i dodajemy połowę masy. Przykrywamy drugim blatem lekko dociskając i wylewamy pozostałą część masy. Przykrywamy ostatnim blatem ponownie lekko dociskamy. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem i smarujemy wierzch ciasta. Zostawiamy do stężenia czekolady. Ciasto wkładamy na minimum kilka godzin do lodówki, najlepiej smakuje następnego dnia. Smacznego.

Zdjęcie - Stefanka – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Stefanka – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tagi: Czekolada, Kasza manna, Miód, Wanilia

 

Przepisy z tych kategorii

Drożdżowe ślimaczki z powidłami śliwkowymi do odrywania

Drożdżowe ślimaczki z powidłam…

food² food²
Food Square

Makowiec zawijany - drożdżowa rolada z białym makiem

Makowiec zawijany - drożdżowa…

food² food²
Food Square

Ciasto czekoladowe z kremem i warstwą malinową

Ciasto czekoladowe z kremem i…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto kinder pingui
3

Ciasto kinder pingui

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tort Raffaello
1

Tort Raffaello

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Sernik na zimno na kruchym czekoladowym spodzie z morelową frużeliną
2

Sernik na zimno na kruchym cze…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Przepisy z tych kategorii

Pierniczki  Brukowce
1

Pierniczki Brukowce

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Sernik
2

Sernik

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Piernik biszkoptowy
1

Piernik biszkoptowy

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Bigos z kiełbasą i ciemnym piwem
1

Bigos z kiełbasą i ciemnym piw…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

 Pierogi z ziemniakami i kiszoną kapustą
1

Pierogi z ziemniakami i kiszo…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepis na piernik świąteczny dojrzewający
1

Przepis na piernik świąteczny…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy