Stefanka – przepis

Najlepsze, przekładane ciasto miodowe jakie do tej pory jadłam. Wszystkie składniki są wspaniale ze sobą skomponowane i niczego nie jest za dużo. Pomimo, iż wygląda na skomplikowane, jest zupełnie odwrotnie. Ciasto jest bardzo popularne w okresie świąt Bożego Narodzenia, ale na inne uroczystości domowe również świetnie się nadaje. Wspaniale się kroi i nic nie wycieka, a kawałki wyglądają bardzo estetycznie. Pamiętajmy, aby każde ciasto, które posiada stężałą polewę kroić gorącym długim noże, uchroni to przed popękaniem wierzchu. Polecam wypróbować to przepyszne ciasto. Za przepis dziękuję Iguanie. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody

SKŁADNIKI NA MASĘ:

  • 1 l mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g masła lub margaryny
  • 16 g cukru waniliowego
  • 9 łyżek kaszy manny

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej
  • 1 czubata łyżka masła

Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i szybko zagniatamy, aż konsystencja będzie gładka i jednolita. Trzy blaszki o wym. 33×23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na trzy części i wylepiamy nim foremki. Pieczemy w temp. 160 C przez ok. 15 min do uzyskania złotego koloru.

Mleko gotujemy razem z cukrem, cukrem waniliowym oraz masłem. Doprowadzone do wrzenia odstawiamy i dodajemy po łyżce kaszę cały czas energicznie mieszając. Ponownie gotujemy cały czas mieszając, aż konsystencja będzie przypominała budyń. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia.

Jeden blat ciasta przekładamy do tej samej foremki, w której się piekły i dodajemy połowę masy. Przykrywamy drugim blatem lekko dociskając i wylewamy pozostałą część masy. Przykrywamy ostatnim blatem ponownie lekko dociskamy. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem i smarujemy wierzch ciasta. Zostawiamy do stężenia czekolady. Ciasto wkładamy na minimum kilka godzin do lodówki, najlepiej smakuje następnego dnia. Smacznego.

Zdjęcie - Stefanka – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Stefanka – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tagi: Czekolada, Kasza manna, Miód, Wanilia

 

Przepisy z tych kategorii

Pieczone ravioli z czekoladą

Pieczone ravioli z czekoladą

Dzi Dzi
karmelowy

Pieczone pierożki krucho - drożdżowe z marmoladą lub nutellą
1

Pieczone pierożki krucho - dro…

Beti Beti
kruche babeczki

Kakaowy omlet z bananem

Kakaowy omlet z bananem

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Ciasto czekoladowe bez pieczenia
1

Ciasto czekoladowe bez pieczen…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Mocno czekoladowe ciasto z gruszkami

Mocno czekoladowe ciasto z gru…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Panna cotta z pieczonymi figami, gorzką czekoladą i pistacjami
1

Panna cotta z pieczonymi figam…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Przepisy z tych kategorii

Pęczak z bakłażanem i fasolką szparagową

Pęczak z bakłażanem i fasolką…

figmara figmara
figowe smaki

Tarta Raffaello na zimno (wegańska)

Tarta Raffaello na zimno (wega…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Czekoladowo-orzechowe ciasto z kaszy jaglanej

Czekoladowo-orzechowe ciasto z…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Pieczony kurczak faszerowany pęczakiem
1

Pieczony kurczak faszerowany p…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Gulasz wołowy z pieczoną kaszą jęczmienną
1

Gulasz wołowy z pieczoną kaszą…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Tabouleh
2

Tabouleh

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!