Stefanka – przepis

Najlepsze, przekładane ciasto miodowe jakie do tej pory jadłam. Wszystkie składniki są wspaniale ze sobą skomponowane i niczego nie jest za dużo. Pomimo, iż wygląda na skomplikowane, jest zupełnie odwrotnie. Ciasto jest bardzo popularne w okresie świąt Bożego Narodzenia, ale na inne uroczystości domowe również świetnie się nadaje. Wspaniale się kroi i nic nie wycieka, a kawałki wyglądają bardzo estetycznie. Pamiętajmy, aby każde ciasto, które posiada stężałą polewę kroić gorącym długim noże, uchroni to przed popękaniem wierzchu. Polecam wypróbować to przepyszne ciasto. Za przepis dziękuję Iguanie. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody

SKŁADNIKI NA MASĘ:

  • 1 l mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g masła lub margaryny
  • 16 g cukru waniliowego
  • 9 łyżek kaszy manny

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej
  • 1 czubata łyżka masła

Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i szybko zagniatamy, aż konsystencja będzie gładka i jednolita. Trzy blaszki o wym. 33×23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na trzy części i wylepiamy nim foremki. Pieczemy w temp. 160 C przez ok. 15 min do uzyskania złotego koloru.

Mleko gotujemy razem z cukrem, cukrem waniliowym oraz masłem. Doprowadzone do wrzenia odstawiamy i dodajemy po łyżce kaszę cały czas energicznie mieszając. Ponownie gotujemy cały czas mieszając, aż konsystencja będzie przypominała budyń. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia.

Jeden blat ciasta przekładamy do tej samej foremki, w której się piekły i dodajemy połowę masy. Przykrywamy drugim blatem lekko dociskając i wylewamy pozostałą część masy. Przykrywamy ostatnim blatem ponownie lekko dociskamy. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem i smarujemy wierzch ciasta. Zostawiamy do stężenia czekolady. Ciasto wkładamy na minimum kilka godzin do lodówki, najlepiej smakuje następnego dnia. Smacznego.

Zdjęcie - Stefanka – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Stefanka – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tagi: Czekolada, Kasza manna, Miód, Wanilia

 

Przepisy z tych kategorii

Kruche ciasto z morelami i pianką budyniową
2

Kruche ciasto z morelami i pia…

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Ciasto grysikowe z czerwoną porzeczką

Ciasto grysikowe z czerwoną po…

Smakowite Jadło Smakowite Jadło
Smakowite Jadło

Ciasto styropian z jagodami

Ciasto styropian z jagodami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tarta z jagodami, budyniem i bezą

Tarta z jagodami, budyniem i b…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Ciasto z jagodami i budyniową pianką

Ciasto z jagodami i budyniową…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Bezy z kremem

Bezy z kremem

Smaczny dom Smaczny dom
Paszczak gotuje

Przepisy z tych kategorii

Ciasto z kaszy manny z owocami i galaretką
1

Ciasto z kaszy manny z owocami…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tabbouleh z bobem, orzeszkami pinii i świeżą miętą

Tabbouleh z bobem, orzeszkami…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Ciasto grysikowe z  truskawkami
1

Ciasto grysikowe z truskawkam…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Kolorowa sałatka z kaszą bulgur
1

Kolorowa sałatka z kaszą bulgu…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Gołąbki z kaszą gryczaną, pieczarkami i czerwoną fasolą

Gołąbki z kaszą gryczaną, piec…

duszek duszek
Potrawy regionalne

Krupnik Heni

Krupnik Heni

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady