Staropolski piernik na piwie
Myślałam ostatnio jaki składnik piernika zadowoli wszystkich mężczyzn podczas Świąt – ależ oczywiście piwo
Przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz Kuchnia polska. 1001 przepisów.
Składniki:
4,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
12,5 dag masła lub margaryny
3 łyżki cukru pudru
6 jajek
300 ml płynnego miodu
szklanka ciemnego piwa korzennego (porteru/piwa karmelowego)
2 łyżeczki cynamonu (lub 1 cynamonu + 1 goździków)
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki kolendry
szklanka posiekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki rodzynek
1. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy cały czas miksując żółtka, piwo, wymieszaną z dwoma łyżkami wody sodę i mąkę.
2. Dodajemy przyprawy i bakalie.
3. Ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy łyżką z ciastem.
4. Wylewamy do dwóch keksówek wysmarowanych margaryną. Pieczemy ok. 80 minut w temperaturze 150 C.
5. Sprawdzamy patyczkiem, wyjmujemy z piekarnika, a gdy chwilę przestygnie z foremek.