Sposób na kasztany

Jak Wam mija początek nowego roku? Ja, choć z pracy dostałam całe trzy dni wolnego, niesamowicie jestem zabiegana. Wszystko przez to, że w miniony weekend mieliśmy przyjemność udać się na wesele najmłodszej siostry C., a mi zostało powierzone niezwykle odpowiedzialne zadanie przygotowania tortu na tą doniosłą okazję. Wierzcie lub nie, ale od tygodni o niczym innym nie myślałam, a gdy już zabrałam się do rzeczy, ręce trzęsły mi się ze zdenerwowania i podekscytowania. Bardzo chciałam, żeby panna młoda była przynajmniej zadowolona, a i gościom zaimponować byłoby miło. Długie godziny na pieczeniu spodów, kręceniu musów i lepieniu różyczek z marcepanu zaowocowały łzami wzruszenia u głównej zainteresowanej i wieloma komplementami od gości. Jak nic, urosłam ze trzy centymetry.
O torcie opowiem Wam bardziej szczegółowo, jak tylko dostanę zdjęcia. W ferworze i zamieszaniu zupełnie bowiem zapomniałam, żeby pstryknąć kilka fotek. Na szczęście pan fotograf wiedział, co do niego należy, i tortowi uwagi nie skąpił. Będą więc zdjęcia i przepis, choć nie jestem pewna, czy ten ostatni komuś się przyda... A już z pewnością nie w tych proporcjach.
Dzisiaj coś zdecydowanie prostszego i szybszego, choć może też nie do końca na czasie. Sezon na kasztany już bowiem minął, a ciężko krem kasztanowy bez owych przygotować. Na pocieszenie dla tych, którym ślinka pocieknie i nie będą mieli ochoty czekać do września napiszę, że już upieczone lub ugotowane i obrane kasztany można kupić od czasu do czasu na przykład w Lidlu. Śmiało z nich takie puree można przygotować. Co później można z nim zrobić? Ja zamroziłam w małych porcjach, żeby później rozmrozić i przygotować na przykład creme brulee. Kasztanowy to prawdziwa uczta...
Krem z kasztanów
Zdjęcie - Sposób na kasztany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki: (na około 650 g kremu)

  • 350 g upieczonych, obranych kasztanów
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • 1 laska wanilii


Kasztany włożyć do garnuszka, zalać wodą i mlekiem. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, wyskrobać ziarenka, włożyć i ziarenka, i laskę do garnuszka. Gotować na średniej mocy palnika bez przykrycia przez 40 minut, aż kasztany całkowicie zmiękną. Wyjąć laskę wanilii, zmiksować kasztany blenderem na gładki krem, w razie potrzeby dolewając więcej mleka.
Smacznego!
Przepisów widziałam kilkanaście; różnią się od siebie proporcjami i dodatkami smakowymi. Ja postawiłam na najprostszy, z dodatkiem wanilii, bez cukru. Już przy przygotowywaniu ciasta czy deseru dosładzam tak, żeby pasowało.

Przepisy z tych kategorii

Zróbmy sobie.... masło
2

Zróbmy sobie.... masło

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Masło pistacjowe
1

Masło pistacjowe

gochagotuje gochagotuje
Gocha gotuje!

Jak zrobić w domu prażoną cebulkę?
1

Jak zrobić w domu prażoną cebu…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Domowe mleko kokosowe
1

Domowe mleko kokosowe

aronia aronia
Wiem co jem

Domowe masło śmietankowe
1

Domowe masło śmietankowe

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Domowe masło
1

Domowe masło

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Przepisy z tych kategorii

Masło orzechowe (arachidowe)
1

Masło orzechowe (arachidowe)

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Crème fraîche
1

Crème fraîche

food² food²
Food Square

Olej z czosnkiem niedźwiedzim
1

Olej z czosnkiem niedźwiedzim

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Domowy dietetyczny majonez
1

Domowy dietetyczny majonez

Menu Zdrowia Menu Zdrowia
Menu Zdrowia

Majonez dietetyczny z awokado
1

Majonez dietetyczny z awokado

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Grzaneczki czosnkowo-ziołowe do pochrupania
1

Grzaneczki czosnkowo-ziołowe d…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne