Spód pod surowy owoc babci Haliny
Składniki
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki oleju Kujawskiego
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
Przygotowanie
Jajka roztrzep z cukrem i cukrem waniliowym. Ciągle ucierając dodawaj olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlej do blachy, na wierzchu ułóż owoce. Piecz ok. 40-50 minut w 160 st. C (funkcja z termoobiegiem).
Historia przepisu z szuflady Babci Haliny:
"Latem z porzeczkami, zimą z jabłkami, jesienią z dynią, a wiosną z rabarbarem. Zawsze z kubkiem ciepłego mleka, przy kaflowym piecu. Takim ciastem rozpieszczała babcia Halina, w zależności od pory roku do bazowego, wilgotnego ciasta dodawała sezonowe owoce. Często wykrzywiało z kwaśności, ale ciepło babci osładzało nawet najkwaśniejszy rabarbar. Przepis pochodzi jeszcze od Omy (babci, babci), ten na zdjęciu odręcznie zapisała babcia, nadaje to mu jeszcze większego sentymentu. A ja z głową cudownych wspomnień, za każdym razem wracam do tego przepisu, by tworzyć nową historię z moimi dziećmi."