Spiralki waniliowo-orzechowe
Ciastka są świetne, nie tylko szybko się je robi, ale też długo utrzymują swoją delikatność i świeżość. Zrobiłam ich dość sporo, także wiem co piszę ?
Spiralki, według mojej córki ślimaki ;), idealnie pasują do kawy. Gorąco polecam ?
Forma: blaszka; Temperatura: 170 stopni; Czas pieczenia: 10-12 minut; Ilość: około 25-30 ciastek
Składniki:
- 170 g masła
- 65 g cukru pudru
- 230 g mąki pszennej
- 8 g cukru waniliowego
- 4 łyżki gotowego kremu kakaowego z orzechami ( ja użyłam 100% naturalnego masła orzechowego z dodatkiem kakao – 90% orzechów ziemnych, 6% miodu; 4% kakao)
- 1 łyżka kakao
Sposób przygotowania:
- W misce ucieramy masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do momentu otrzymania jasnej i puszystej masy. Dosypujemy mąkę i ponownie miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy krem i kakao, dokładnie wyrabiamy
- Obie części zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na około 60 minut
- Schłodzone ciasta rozwałkowujemy na dwa prostokąty o wymiarach mniej więcej 15 x 20 cm, lekko podsypując je mąką. Na jasny prostokąt kładziemy ciemny, całość zawijamy jak roladę. Ciasto kroimy na 5 mm kawałki i układamy je obok siebie na blaszce zostawiając odstęp
- Pieczemy około 10-12 minut, pozostawiamy na blaszce, a jak lekko stwardnieją to przekładamy na kratkę i studzimy
Smacznego ?