Spiralki jabłkowe z czarnym sezamem
Aromatyczne bułeczki spiralki z musem jabłkowym migdałami i czarnym sezamem - hm musicie spróbować ...
- 3/4 szklanki musu jabłkowego
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 1 łyżeczka miodu
W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać mus i pozostałe składniki - wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Gdy podwoi swoją objętość - odgazować, uformować wałeczki i zwijać w spiralę na przemian końcówkami. Posmarować roztopionym masłem i posypać czarnym sezamem oraz płatkami migdałów - zostawić do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 20-25 minut do zrumienienia się - studzić na kratce.
Smacznego
Wydrukuj przepis