Spice nuts
Obok focacci z poprzednego wpisu, te orzeszki okazały się hitem na ostatnim spotkaniu z przyjaciółmi. Są tak dobre, że nie można się od nich oderwać :) Przepis dostałam od mojej koleżanki Ani z USA, tam jest to podobno bardzo popularna przekąska na imprezy. Można użyć rozmaitych orzechów. Mnie najbardziej smakują orzechy peccan i włoskie, a mojemu mężowi laskowe. Można użyć mieszanki orzechów, a można tylko jednego gatunku. Podobnie można poeksperymentować z przyprawami. Polecam Wam te orzeszki, jeżeli chcecie zrobić furorę wśród przyjaciół :)
Składniki:
0,5 kg dowolnych orzechów
1 białko
1 łyżka zimnej wody
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta kardamonu
1/2 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki białego cukru
Białko i wodę rozmieszaj widelcem - nie trzeba ubijać, tylko lekko zmieszać i spienić. Wrzuć orzechy i dokładnie przemieszaj. Cukier i przyprawy zmieszaj, dorzuć do orzechów, i ponownie dokładnie przemieszaj. Rozłóż jedną warstwą na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz w 125 stopniach przez godzinę, w połowie czasu przemieszaj orzechy.