Spaghetti z warzywnym sosem
Na rynku wciąż pełno warzyw, a ja miałam ochotę na lekkie spaghetti bez mięsa.
Składniki:
bakłażan
cebula
gałązka selera naciowego
25 dag miąższu dyni (może być ze słoika)
pół puszki ciecierzycy
puszka pomidorów krojonych
3 ząbki czosnku
pół szklanki czerwonego wina
rozmaryn, tymianek, sól, pieprz
makaron spaghetti
Bakłażan pokrój w plastry, seler naciowy w kostkę, cebulę w piórka. Czosnek wyciśnij przez praskę. Podsmaż na oliwie cebulę, czosnek i seler. Dodaj zioła. Podlej winem, dorzuć pomidory i bakłażan, duś do momentu, aż bakłażan będzie miękki. Jeżeli to konieczne, dolej wody. Pod koniec duszenia dodaj dynię i ciecierzycę, dopraw do smaku.
Ugotuj makaron. Podawaj z czerwonym winem.