Spaghetti z warzywnym sosem

Spaghetti z warzywnym sosem

Na rynku wciąż pełno warzyw, a ja miałam ochotę na lekkie spaghetti bez mięsa.

Składniki:

bakłażan

cebula

gałązka selera naciowego

25 dag miąższu dyni (może być ze słoika)

pół puszki ciecierzycy

puszka pomidorów krojonych

3 ząbki czosnku

pół szklanki czerwonego wina

rozmaryn, tymianek, sól, pieprz

makaron spaghetti

Bakłażan pokrój w plastry, seler naciowy w kostkę, cebulę w piórka. Czosnek wyciśnij przez praskę. Podsmaż na oliwie cebulę, czosnek i seler. Dodaj zioła. Podlej winem, dorzuć pomidory i bakłażan, duś do momentu, aż bakłażan będzie miękki. Jeżeli to konieczne, dolej wody. Pod koniec duszenia dodaj dynię i ciecierzycę, dopraw do smaku.

Ugotuj makaron. Podawaj z czerwonym winem.

Kategorie przepisów