Spaghetti z sosem pomidorowym i oscypkiem
Klasyka na talerzu. Zwykle dodawałam parmezan, ale polecam użycie oscypka. Ser ścieram nie tylko na gotowe danie, ale też do sosu, dzięki czemu staję się bardziej gęsty i fajnie się klei do makaronu.
Zachęcam do przygotowywania własnego sosu pomidorowego, najlepiej większej ilości na raz. W ten sposób mamy pod ręką słoiki domowego sosu, którego skład i smak możemy dostosować do naszych upodobań.
Co do makaronu, jestem miłośniczką wyrobów z semoliny, czyli mąki z pszenicy durum. Przygotowany al dente ma niski indeks glikemiczny. Zalety pokarmów o niskim IG to uczucie sytości na dużej, stymulacja spalania tłuszczu, brak gwałtownego podnoszenia poziomu cukru we krwi. Więcej informacji o IG można znaleźć chociażby tutaj. Poza tym, ten makaron jest po prostu smaczny :)
Składniki na 3 słoiki sosu:
- 3 kartony krojonych pomidorów lub świeżych (razem ok. 1200 g)
- 4 duże cebule
- główka czosnku
- sól, pieprz, oregano, bazylia
- opcjonalnie cukier
Przygotowanie dania: makaron ugotować al dente. Na patelni podgrzać sos, zetrzeć do niego ok 20 g oscypka. Dodać makaron, wymieszać i jeszcze chwilę wszystko razem podgrzewać. Całość wyłożyć na talerz, na wierzch zetrzeć trochę sera.
*bez dodatku sera, danie zgodne jest z metodą Montignaca