Spaghetti z sosem pomidorowym i oscypkiem

Spaghetti z sosem pomidorowym i oscypkiem
Zdjęcie - Spaghetti z sosem pomidorowym i oscypkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Klasyka na talerzu. Zwykle dodawałam parmezan, ale polecam użycie oscypka. Ser ścieram nie tylko na gotowe danie, ale też do sosu, dzięki czemu staję się bardziej gęsty i fajnie się klei do makaronu.
Zachęcam do przygotowywania własnego sosu pomidorowego, najlepiej większej ilości na raz. W ten sposób mamy pod ręką słoiki domowego sosu, którego skład i smak możemy dostosować do naszych upodobań.
Co do makaronu, jestem miłośniczką wyrobów z semoliny, czyli mąki z pszenicy durum. Przygotowany al dente ma niski indeks glikemiczny. Zalety pokarmów o niskim IG to uczucie sytości na dużej, stymulacja spalania tłuszczu, brak gwałtownego podnoszenia poziomu cukru we krwi. Więcej informacji o IG można znaleźć chociażby tutaj. Poza tym, ten makaron jest po prostu smaczny :)

Zdjęcie - Spaghetti z sosem pomidorowym i oscypkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 3 słoiki sosu:
  • 3 kartony krojonych pomidorów lub świeżych (razem ok. 1200 g)
  • 4 duże cebule
  • główka czosnku
  • sól, pieprz, oregano, bazylia
  • opcjonalnie cukier
Do głębokiej patelni wlać ok. pół szklanki wody. Wsypać pokrojoną w kostkę cebulę. Ugotować pod przykryciem do miękkości. Dodać posiekany czosnek i przyprawy, wymieszać. Dodać pomidory i gotować ok. 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie zawartość patelni zmiksować blenderem. Powtórnie zagotować. Gorący sos przełożyć do słoików.

Przygotowanie dania: makaron ugotować al dente. Na patelni podgrzać sos, zetrzeć do niego ok 20 g oscypka. Dodać makaron, wymieszać i jeszcze chwilę wszystko razem podgrzewać. Całość wyłożyć na talerz, na wierzch zetrzeć trochę sera.


*bez dodatku sera, danie zgodne jest z metodą Montignaca

Kategorie przepisów